Asitler ve Bazlar Maddeleri Nasıl Etkiler

-A A +A

Asitlerin maddeler üzerindeki etkisini küçük bir film kesiti ile izleyelim;

Bir gün süren bir deneyle yine maddeler üzerinde asit ve bazların etkisini gözlemleyelim. Deneyde kuvvetli asitlerden olan HCl (Tuz Ruhu - Hidroklorik asit) ve kuvvetli bazlardan olan NaOH (Sud-kostik - Sodyum hidroksit) içerisine Et parçası ve metal saat atılarak bir gün süreyle bekletiliyor ve sonuçları gözlemleniyor. Video aşağıdadır izleyebilirsiniz;

Asitler ve bazların gıda maddelerinde ve günlük hayatta kullandığımız birçok yerde kullanıldığını ifade ettik. Ama bu faydalı durumlarının yanında asitler ve bazlar bizler için zararlı da olabilir. Bunları kullanırken çok dikkatli olmamız uyarı işaretlerini dikkate almamız gereklidir.
İlk önce bu uyarı işaretlerini inceleyelim ve bu maddelerin bize ne gibi zararlar verebileceği konusunda biraz düşünelim.

Kimyasal Maddelerin Uyarı İşaretleri

Kimyasallar Uyarı İşareti

Kimyasal Maddelerin Uyarı İşaretleri

İncelemiş olduğunuz resimlerde bazı ifadeler dikkatinizi çekmiştir; “Patlayıcı, Tahriş Edici, Yakıcı, Zehirli, Şiddetli Alev Alıcı” gibi. Bu işaretler Uluslar arası sembollerdir.

Şimdi bir deneyle bu işaretlerin gerçekten de bizleri büyük tehlikelere karşı uyardığını görelim.

Deney Göster

Asit ve bazlar ne kadar kuvvetli ise verdikleri zararlarda o kadar fazla olur.

Asitlerin asitliği 0’a yaklaştıkça, bazların bazlığı da 14’e yaklaştıkça artar. Asitler ve bazların canlılara zararı olduğu gibi pek çok cansız maddeye de etkileri vardır. Örneğin limonun içinde bulunan sitrik asit mermer mutfak tezgâhının yüzeyine zarar vererek tahrip olmasına neden olur. Bu nedenle mutfak tezgâhlarında genellikle granit tercih edilir. Bazlar da porselenden

yapılan maddelerin yüzeyine zarar verir. Bu nedenle porselenlere bazlardan etkilenmeyen sırtı koruma plakası çekilir. Baz içeren deterjanlar ise özellikle camdan ve porselenden yapılmış maddelere etki ederler. Bu nedenle kristal gibi cam eşyaların ve bazı sırsız seramik kapların bulaşık makinesinde yıkanmaları sakıncalı olabilir.

Asitli içecekler ve ayaküstü yenen yiyecekler reflü gastrit ve ülser gibi hastalıkların artmasına neden olur. Ayrıca asitli içecek ve yiyecekleri fazla tüketmek dişlerimizde aşınmaya da sebep olur.

Asitler ve bazlarla uğraşırken çok dikkatli olmamız gereklidir, istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.

Bu zararlardan korunmak için basit birkaç önlem alın. Asit ve bazlarla çalışırken;

  • Eldiven takılmalı
  • Maske takılmalı
  • Önlük giyilmeli (elbise güvenliği)
  • Birden değil titrasyon yaparak (damla damla) karışımı/çözeltiyi hazırlamalı.
  • Sulu çözelti hazırlanırken asit veya baz suya damla damla eklenmeli
  • Nötralleşme tepkimlerinde ise baz aside damla damla eklenmeli
  • Herhangi bir temas halinde bol su ile temas edilen yer yıkanmalı derhal sağlık kuruluşlarından yardım istenmelidir.(buradaki amaç su ile seyreltip etkisini azaltmaktır)
Benzer İçerik

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Kitap Gezintisi

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.