Bir Maddenin Sıcaklığını Ölçmek

-A A +A

Eğer bir maddenin sıcaklığını ölçmeniz gereken bir etkinlik yapıyorsanız bir termometreye ihtiyaç duyacaksınız. Sıcaklık termometre ile ölçülür. Termometreler yapıldıkları maddeye göre "sivili, metal ve gazlı" termometreler olmak üzere üçe ayrılırlar.
Laboratuvar, hasta ve duvar termometreleri sivili termometrelere örnektir. Sivili termometrelerde "hazne, boyun ve kılcal boru"dan oluşmuş üç bölüm vardır. Hazne içerisine cıva ya da renklendirilmiş alkol konulur. Hazne ısıtılırsa içindeki sıvı, kılcal boruda yükselir. Soğuduğunda ise büzülerek yeniden hazneye döner. Sıvı seviyesinin karşısındaki sayılar ölçülen sıcaklığı Celcius (selsiyus) olarak gösterir. Termometrelerde her aralık bir derece olarak adlandırılır.
Sıvı bir termometreyi kullanırken dikkat edilmesi gereken kurallar şunlardır:
1. Termometreniz kırılır ve içindeki cıva ya da renklendirilmiş alkol dökülürse çıplak elle bu maddelere dokunmayınız. Cıva çok tehlikeli bir maddedir.
2. Termometreyi bir sıvıyı karıştırmak için asla kullanmayınız. Termometre zarar görebilir ya da kırılabilir. Termometre kırıldığında içindeki sıvı diğer sıvının içerisine karışır.
Metal termometreler, cıvalı ve alkollü termometrelerin ölçemediği sıcaklıklar için kullanılır. Metal termometreler yüksek sıcaklıklar ölçülür. 1600 °C'ye kadar sıcaklığa sahip olan fırın ve fabrikalarda kullanılır.
Gazlı termometreler ise duyarlı sıcaklık ölçümlerinde kullanılır.
Termometre ile hassas ve doğru ölçümler yapabilmek için;
1. Ölçeceğiniz sıcaklığın derecesine ve maddenin yapısına uygun bir termometre seçiniz.
2. Ölçüm yaparken termometrenin haznesinin maddenin içinde olmasına dikkat ediniz. Termometrenin haznesinin ölçeceğiniz maddenin dışında başka bir maddeye temas etmemesine özen gösteriniz.
3. Eğer termometre ile vücut sıcaklığınızı ölçecekseniz kullanmadan önce haznesi aşağıda olacak şekilde silkeleyeniz.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Kitap Gezintisi

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.