F.6.1.1. Güneş Sistemi Ders Notu - Ders Özeti

-A A +A
F.6.1.1. Güneş Sistemi

Güneş Sistemi

Güneş ile Güneş etrafındaki gezegenlerin, uyduların, meteorların ve kuyruklu yıldızların oluşturduğu gök cisimleri topluluğuna Güneş sistemi denir. Güneş sisteminde gök cisimleri arasındaki mesafeler o kadar büyüktür ki bu mesafelerden bahsederken uzaklık birimi olarak metre ya da kilometre gibi birimleri kullanmak uygun olmaz. Bu birimler yerine gök cisimleri arasındaki uzaklıkları göstermek için astronomi birimi denen bir birim kullanılır. Astronomi birimi Dünya ile Güneş arasındaki ortalama uzaklığa eşittir ve kısaca AB şeklinde gösterilir. Bir astronomi birimi yaklaşık olarak 150 milyon kilometredir.

Gezegenler

Oluşumu sırasında ortaya çıkan gaz ve tozları temizleyecek kadar çekime sahip, küresel biçimini koruyan, bir yıldızın yörüngesinde dolanan gökcisimlerine gezegen denir. Güneş sisteminde Güneş’in etrafında dönen sekiz gezegen vardır. Bunlar Güneş’e olan uzaklıklarına göre Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün olarak listelenebilir. Güneş’e yakınlık sıralamasına göre ilk dört gezegen (iç gezegenler) kayaçlardan, daha uzakta bulunan son dört gezegen (dış gezegenler) gazlardan oluşmaktadır. Bu nedenle iç gezegenlere karasal gezegenler, dış gezegenlere de dev gaz gezegenler de denir. Dış gezegenleri farklı yoğunlukta, donmuş, toz ve buzlardan oluşan halkalar çevrelemektedir.

Güneş Sistemi ve Gezegenler

Güneş Sistemi ve Gezegenler

Merkür: Güneş’e en yakın gezegendir. Güneş sisteminde yer alan en küçük gezegendir. Kendi etrafında çok yavaş döner. Bu sebeple gece ile gündüz arasında sıcaklık farkı çoktur.
Venüs: Dünya ile aşağı yukarı aynı büyüklüktedir. Bu sebeple “Dünya’nın ikizi” olarak da anılır. Çoğu gezegenden farklı olarak yörüngesinde saat yönünde döner. En sıcak gezegendir.
Dünya: Üzerinde yaşamın olduğu bilinen tek gezegendir.
Mars: Kızıl bir görüntüye sahiptir. Bu sebeple kızıl gezegen olarak da bilinir.
Jüpiter: Güneş sisteminde bulunan en büyük gezegendir.
Satürn: Güneş sisteminde ikinci en büyük gezegendir. Etrafında gaz ve kaya parçalarının oluşturduğu halkalar yer alır. Sıcaklığı çok düşüktür.
Uranüs: Güneş etrafındaki yörüngesinde yan yatmış olarak yani yuvarlanan bir varil gibidöner. Atmosferinde zehirli gazlar bulunur. Bu sebeple bu gezegen yaşam için uygun değildir.
Neptün: Güneş’e en uzak gezegendir.

Uydular

Gezegenler etrafında belirli bir yörünge ile hareket eden gök cisimleri yer alır. Bu cisimlere uydu adı verilir. Dünya’nın tek uydusu Ay’dır. Merkür ve Venüs dışında Güneş sisteminde yer alan diğer gezegenler etrafında da farklı sayılarda uyduların yer aldığı tespit edilmiştir. Örneğin Mars’ın 2, Jüpiter’in 63, Satürn’ün 56, Uranüs’ün 27 ve Neptün’ün ise 13 uydusu olduğu tespit edilmiştir.

Dünya ve Doğal Uydusu Ay

Dünya ve Doğal Uydusu Ay

Gök taşları

Gezegenler arasında dolanan taş ve kaya parçalarından Dünya’ya yönelip yeryüzüne düşmeye başlayanlara gök taşı denir. Gök taşlarının atmosferin etkisiyle yanması olayına ise meteor denir. Yeryüzüne ulaşan gök taşlarına, gök taşı kalıntısı (meteorit) denir. Bunların yeryüzüne çarpması sonucu gök taşı çukuru (krater) oluşur.

Asteroitler

Güneş etrafında dolanan, gezegenden daha küçük boyutlarda irili ufaklı kayalara asteroit denir. Asteroitlerin çoğunluğu Mars ve Jüpiter arasındaki yörüngededir. Bu bölge, asteroit kuşağı olarak da adlandırılır. Diğer asteroitler ise Neptün’ün ötesindeki yörüngelerdedir.


Kaynak: EBA

Görmeniz Tavsiye Edilir
Bu içerikler konuyla bağlantılı/benzer içeriklerdir.

Gezegenler Şarkısı - Güneş Sistemi ve Gezegenler Harika Şarkı

Esmerim Biçim Biçim türküsünü gezegenler için uyarladık. Çok da güzel oldu. Öğrencilerimizin çok hoşuna gitti. Teneffüslerde bile söylüyorlar :)

Gezegenleri Güneş Sistemine Yerleştirelim Oyunu

Etkinliğimizin amacı Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerin yerlerinin öğretilmesidir.
Gezegenlerin isimlerini gezegenin altındaki boşluğa sürükleyip bırakınız. Bitince kontrol et düğmesine tıklayınız.

Gezegenleri Güneşe Uzaklıklarına Göre Sıralayalım Etkinliği

Bu etkinlikteki amaç, Güneş sistemindeki gezegenlerin Güneş'e olan uzaklıklarının sıralamasının öğrenilmesidir. Etkinliğimizde Güneş Sistemi'ni oluşturan gezegenleri Güneş'e en yakın olandan en uzak olana doğru soldan-sağa sıralayınız.

Güneş'in Yapısı ve Özellikleri Boşluk Doldurma Soruları

Güneş'in yapısı ve özellikleri ile ilgili boşluk doldurma soruları.

Yıldızlar Işığı Güneşten mi Alır?

Kategori: 

Güneş de bir yıldızdır. Ve tüm yıldızlar da Güneş gibi kütlelerinin muazzam baskısını dengeleyebilmek için merkezlerinde hidrojen çekirdeklerini birleştirip daha ağır elementler haline getirdikleri füzyon tepkimeleriyle enerji üretirler. Yüzeye ulaşan bu enerjinin küçük bir bölümünü de bizim gözlerimizin duyarlı olduğu görünür (optik) ışık dalgaboylarında ışıma yaparak yayarlar. Yıldızların kütlelerine bağlı olarak bu enerjinin daha büyük bölümleriyse bizim göremediğimiz kızılaltı ya da morötesi dalga boylarında yayılır.

Güneş Sistemi 3D Animasyonu - Solar System 3D Simulator

Forumlar: 

Güneş Sistemi - Gezegenler ve Özellikleri Sunu Slayt Gösterisi

Kategori: 

Güneş Sistemi - Gezegenler ve Özellikleri Sunu Slayt Gösterisi Güneş sistemi Güneş, gezegenler (8 gezegen bulunmaktadır), gezegenlerin uyduları (toplam 166 adet uydu bulunmaktadır), cüce gezegenler ve küçük cisimlerden (Küçük cisimler kategorisine asteroitler, Kuiper kuşağı nesneleri, kuyrukluyıldızlar, gök taşları ve gezegenlerarası toz girer) oluşur.

Güneş Hiç Böyle Görmediniz

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 19 Aralık’ta gerçekleşen güneş patlamalarından sonra bu kez de Güneş’teki radyoaktif dalgalanmaları görüntüledi.

NASA'nın nükleer spektroskopik teleskobu NuSTAR, oldukça hassas ve küçük hareketlilikleri dahi görüntüleyebilen teknolojisiyle Güneş üzerindeki ışık patlamalarını yansıtan büyüleyici bir fotoğraf çekti.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Kitap Gezintisi

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.