F.5.2.1.Canlıları Tanıyalım - Mantarlar

-A A +A

MANTARLAR

Mantarlar toprakta, suda, havada, besinlerde, atıklarda ve canlıların üzerinde yaşayabilir. Mantarlar; şapkalı mantarlar, küf mantarları, maya mantarları ve parazit mantarlar olarak dört grupta incelenir.

Şapkalı Mantarlar:

Şapkalı MantarlarŞapkalı Mantarlar

Şapkalı mantarlar bitkiler gibi toprağa bağlı yaşar. Ancak bitki değildir. Bazı çeşitlerini besin olarak tükettiğimiz mantar türleridir. Besin değerleri yüksektir. Ancak zehirli çeşitleri de vardır. Şekillerine ve renklerine bakılarak zehirli olup olmadıkları ayırt edilemez. Bu uzmanlık gerektiren bir iştir. Bu yüzden bahçede, ormanda, tarlada bulduğumuz şapkalı mantarları kesinlikle tüketmemeliyiz. Kültür mantarları adı altında satılan mantar türlerini güvenle tüketebiliriz.

Küf Mantarları:

Küf Mantarı

Küf Mantarı

Ekmekteki Küf Mantarı
Ekmekteki Küf Mantarı

Meyvedeki Küf Mantarı
Meyvedeki Küf Mantarı

Küf mantarları mikroskopla görülen mantar türleridir. Meyve, sebze, peynir, ekmek gibi çeşitli besinlerin üzerinde yaşar. Besinlerimizi çürütüp bozar. Küflenmiş besinlerin tüketilmesi sağlığımız açısından tehlikelidir. Zehirlenmemize sebep olur.

Maya Mantarları:

Hamur ve Maya Mantarları

Hamuru Kabartan Maya Mantarlarıdır

Maya Mantarlarının Elektron Mikroskobunda Görüntüsü

Maya Mantarlarının Elektron Mikroskobunda Görüntüsü

Maya mantarları hamurun mayalanmasında ve sütten peynir yapılmasında rol oynar. Maya mantarları çoğalırken besin, nem ve uygun sıcaklığa ihtiyaç duyar. Bu şartlar sağlandığında çoğalmaya başlar.

Parazit Mantarlar:

Parazit Mantarlar
Parazit Mantarlar

Parazit Mantarlar
Ayaktaki Parazit Mantar

Parazit mantarlar insan, hayvan ve bitkilerin üzerinde yaşayarak onlardan faydalanır. Bu durum canlılarda çeşitli hastalıklara neden olur. Bebeklerin ağzında oluşan pamukçuk hastalığı ve saçların dökülmesine sebep olan saçkıran hastalığı bu hastalıklara örnektir.

İnsanlarda hastalık yapan mantarlar dokunarak veya ortak eşyaların kullanılmasıyla insandan insana geçer. Bu yüzden ayakkabı, havlu, terlik gibi eşyalarımızı ortak kullanmamalıyız.

Plasmodiophora brassicae (lahana zararlısı), Spongospora subterranea (patates uyuzu) mantarları da bitkilerde hastalık yapan mantarlara örnektir.

Plasmodiophora brassicae (lahana zararlısı)
Plasmodiophora brassicae (lahana zararlısı)

Spongospora subterranea (patates uyuzu)
Spongospora subterranea (patates uyuzu)

 

Görmeniz Tavsiye Edilir
Bu içerikler konuyla bağlantılı/benzer içeriklerdir.

Maya Mantarlarının İncelenmesi

Deney/Etkinlik Dersi: 

Deney/Etkinlik Sınıfı: 

Deneyin/Etkinliğin Yapılışı: 

Çay bardağındaki ılık suya 1 kaşık şeker ve 1 kaşık maya koyun ve karıştırın.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Kitap Gezintisi

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.