Işık Hızı Geçilebilir mi?

-A A +A

Forumlar: 

Işık hızı, vakumda yaklaşık 299,792.458 km/saniye (yaklaşık 186,282 mil/saniye) değerinde sabit bir hızdır. Bu hız, fiziksel yasaların temel bir özelliği olan kütlenin artması ile birlikte hızlanan bir nesnenin ulaşabileceği maksimum hız olarak kabul edilir. Ancak, ışık hızının geçilip geçilemeyeceği, uzun zamandır bir tartışma konusu olmuştur.

Albert Einstein'ın özel görelilik teorisi, hızın ışık hızına yaklaştıkça zamanın yavaşladığını, uzunlukların kısaldığını ve kütlelerin arttığını öngörmektedir. Bu nedenle, bir nesne ışık hızına yaklaştıkça daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Işık hızına ulaşmak için sonsuz enerji gerektiği düşünülmektedir.

Benzer şekilde, Einstein'ın genel görelilik teorisi, uzay-zamanın kütlenin ve enerjinin varlığı tarafından eğrildiğini gösterir. Işık hızını geçmek, bu eğrilikleri aşmak anlamına gelir ki bu da mümkün değildir.

Günümüzde bilim insanları, ışık hızını geçmek için bazı farklı teoriler öne sürmüş olsalar da, bunlar henüz deneysel olarak kanıtlanmamıştır ve bazı temel fiziksel yasalara meydan okuduğu için kabul edilmesi zordur.

Sonuç olarak, şu anki bilimsel bilgilere göre, ışık hızı geçilemeyecek bir sınır olarak kabul edilir ve fiziksel yasaların temel bir özelliği olarak kabul edilir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.