Çevre-Ekoloji

-A A +A

Çevre-Ekoloji

Tokat Kelebekleri Kitabımız Ulusal Basında

Nisan 2020'de baskıdan çıkan el emeği göz nuru kitabımızın haberi bugün ulusal basına yansıdı. DHA Erbaa muhabiri İbrahim UĞUR tarafından hazırlanan haber....

Bir Bor Bileşiği: Titanyum diborür'ün (TiB2) Kullanım Alanları

Formül: TiB2
Yoğunluk: 4,52 g/cm3
Erime noktası: 3.230 °C
Molar kütle: 69,489 g/mol

Bor elementi çok geniş bir kullanım alanına sahip, yarı metal bir elementtir. Bizim ülkemiz açısından bor elementinin önemi ise dünya üzerindeki rezervinin en fazla olduğu yerin bizim ülkemiz olmasıdır. Bor elementinin içinde bulunduğu yüzlerce farklı bileşik vardır. Titanyum diborür (TiB2) bunlardan sadece bir tanesidir.

Gübreden Enerjiye

Kastamonu'nun Devrekani ilçesindeki büyükbaş hayvan çiftliğinden çıkan gübreden elde edilen enerjiyle yöredeki konutların elektrik ihtiyacının yüzde 50'si karşılanıyor.

Kastamonu'nun Devrekani ilçesindeki büyükbaş hayvan çiftliğinden çıkan gübreden elde edilen enerji ile 6 bin nüfuslu ilçenin enerji ihtiyacı karşılanıyor.

Bin 750 büyükbaş kapasiteli Gökkale Tarım ve Hayvancılık işletmesine, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) alınan hibe destekleriyle biyoenerji tesisi kuruldu.

Uğur Böceği Yaprak Bitine Karşı

Özellikle sebze ve meyvelere zarar veren organizmaların başında gelen yaprak biti ile mücadele kapsamında halk arasında uğur böceği olarak da bilinen ‘gelin böceği’ üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar olumlu sonuçlar veriyor.

Biyolojik Mücadelede İplik Solucanı Kullanılacak

Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nde yapılan çalışmalar sonucunda üretilen iplik solucanı ilaçsız ve organik tarımda kullanılabilecek. Türkiye’deki bütün arazi şartlarında hayatta kalan solucanının seri üretimine 2- 3 yıl içince geçilmesi planlanıyor.

Organik tarımda, biyolojik mücadele içim kullanılmaya çok uygun bir tür olan iplik solucanı, Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nde yürütülen çalışmalar sonucunda üretildi.

Küresel Isınmaya Karşı Alınabilecek Basit Önlemler

Küresel ısınmaya karşı basit önlemler
Uzmanlar, küresel ısınmayı yavaşlatmak için 10 yıl kaldığı konusunda uyarıyor. Küresel ısınma, tüm dünyayı olduğu gibi, Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Daha şimdiden kuraklık tehdidi baş gösterdi bile… Dünya Doğal Hayatı Koruma Derneği bireysel olarak uygulayabileceğimiz basit ama etkili önlemler konusunda yol gösteriyor.

Çöpten Elektriğe

Yenilenebilir enerji kaynaklarına her geçen gün ihtiyacımız artmakta. Enerjiye bağımlılığımız gün geçtikçe artıyor ne yazık ki.

Hayvanları Neden, Nasıl Yok Ediyoruz?

Eski çağlarda insanlar, beslenmek ve korunmak için hayvanları öldürüyorlardı. Ama yüzyıllar içinde insanın hayvanları öldürme nedenleri çok çeşitlendi ve giderek bir katliama dönüştü. Bugün var olan türlerin yüzde yirmisinin 21. yüzyılda yok olacağı tahmin ediliyor.

Yanlış İnançlar

Almanlar'dan Güneş Enerjisi Dersi

Darısı artık ülkemizin başına diyelim. Rüzgarıyla, dalgasıyla, güneşiyle, akarsuyuyla eşsiz bir yenilenebilir enerji kaynağı ülkesi olan ülkemizde maalesef bu alanda yapılan yatırımlar kesinlikle yetersiz. Hala nükleer enerji için el kol sıvama derdindeyiz. Almanya'dan örnek bir sistem.

Kuzey Kutbu Planktonları

Kuzey Kutbu’nda araştırma yapan bilim insanları, bugüne kadar bir buz tabakasının altında var olan en büyük bitki planktonu oluşumunu tespit etti. Bilim dünyası, yayıldığı alan 100 kilometreyi bulan planktonların dev buzulların altında nasıl bu kadar geliştiğini araştırıyor.

Arktik Okyanusu’ndaki Çukçi Denizi’nde iklim değişikliği üzerinde araştırmalar yapan NASA uzmanları, ortaya çıkarılan oluşumun, “124 bin km karelik Mojave Çölü’nün ortasında Amazon yağmur ormanı keşfetmek gibi bir şey” olduğunu belirtti.

Sayfalar

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.