F.7.3. Kuvvet ve Enerji
Buradasınız
- Anasayfa
- » F.7.3. Kuvvet ve Enerji
Örneğin masanın ucunda duran bardak, konumundan dolayı bir potansiyel enerjiye sahiptir. Bu bardak bir şekilde masadan düşmeye başlarsa sahip olduğu potansiyel enerji, kinetik enerjiye dönüşür.
Fiziksel olarak iş şu şekilde tanımlanır: Kuvvet uygulanan cisim, uygulanan kuvvet doğrultusunda yer değiştiriyorsa iş yapılmaktadır. Uygulanan kuvvet ile alınan yol birbirlerine dik ise iş yapılmamaktadır.
Havaya fırlattığımız silgi bir süre yükseldikten sonra aşağı doğru düşer. Benzer şekilde ağaçların yaprakları da aşağı doğru düşer. Bu gözlemlerden cisimleri yere doğru çeken bir kuvvet olduğu anlaşılır. Cisimleri Dünya'nın merkezine doğru çeken bu kuvvete yer çekimi kuvveti adı verilir.
Bu ünitede öğrencilerin; kütle ve ağırlık kavramlarını öğrenmeleri ve aralarındaki ilişki ve farklılıkları kavramaları, yer çekiminden hareketle gök cisimleri arasındaki kütle çekiminin varlığından haberdar olmaları, fiziksel anlamda yapılan işi tanımlamaları, işi etkileyen faktörleri ve işin birimini ifade etmeleri, ...
PhET™ Interactive Simulations tarafından hazırlanan Kuvvet ve Hareket: Temel Prensipler simülasyonu.
Bu etkinlikte aracı Ay yüzeyine yumuşak bir şekilde iniş yaptırmaya çalışınız. Aşağıda oyunla ilgili yönerge verilmiştir. Bu yönergeye uyarak araca ve mürettebata zarar/hasar vermeden mümkün olduğu kadar yumuşak bir iniş yaptırmaya çalışınız...
Yerçekimi mi Ağırlık mı?
Nedir ağırlık? Ağırlıksızlık? Bir yapay uydu içinde dolaşan, deney yapan, su içen astronotların ağırlıkları var mı, yok mu?
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by
WeebPal.