Kuvvet
Fiziksel olarak iş şu şekilde tanımlanır: Kuvvet uygulanan cisim, uygulanan kuvvet doğrultusunda yer değiştiriyorsa iş yapılmaktadır. Uygulanan kuvvet ile alınan yol birbirlerine dik ise iş yapılmamaktadır.
Havaya fırlattığımız silgi bir süre yükseldikten sonra aşağı doğru düşer. Benzer şekilde ağaçların yaprakları da aşağı doğru düşer. Bu gözlemlerden cisimleri yere doğru çeken bir kuvvet olduğu anlaşılır. Cisimleri Dünya'nın merkezine doğru çeken bu kuvvete yer çekimi kuvveti adı verilir.
PhET™ Interactive Simulations tarafından hazırlanan Kuvvet ve Hareket: Temel Prensipler simülasyonu.
Bileşke Kuvvet
Duran bir cismi hareket ettiren, hareket eden bir cismi durduran, cisimlerin şeklini, hareket yönünü ve doğrultusunu değiştiren etkiye "kuvvet" adı verilir. Kuvvet, F sembolü ile gösterilir. Kuvvet yönlü bir büyüklüktür yani kuvvetin uygulama noktası, belirli bir doğrultusu, yönü ve büyüklüğü vardır. Kuvvetin birimi "Newton"dur ve "N" sembolü ile gösterilir.
Cisimlere uygulanan kuvvet duran cisimleri hareket ettirebilir, hareket eden cisimleri durdurabilir, cisimlerin hızını arttırabilir ya da azaltabilir. Benzer şekilde; cisimlerin hareket yönünü ya da şeklini değiştirebilir.
Galile öldü; Newton doğdu. Bu iki dehanın aralarında ortalama bir yaşam süresi var; ama onlar arasında bu rastlantının ötesinde bağlantılar vardır. her şeyden önce Newton'un kendi çalışmalarına Galileo'nun bıraktığı noktadan başladığını, yani bu ikisinin arasında bir geçiş aşaması oluşturan üçüncü bir kişinin bulunmadığını biliyoruz.
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by
WeebPal.