7.Sınıf
Deneyin/Etkinliğin Yapılışı:
- İki aynayı dik olarak yan yana tutun.
Deneyin/Etkinliğin Yapılışı:
Asit yağmurları, fosil yakıt atıklarının doğal su döngüsüne karışmasıyla oluşur. Kömür ve petrol gibi fosil yakıtların yakılması sonucu atmosferde kükürt ve azot içeren gazlar birikir. Bu gazlar havadaki su buharıyla birleşince bir kimyasal tepkime meydana gelir. Bu tepkime sonucunda sülfürik asit ve nitrik asit damlaları oluşur. Asit yağmurları, göller ve nehirler gibi su kütlelerine düştüğünde bunların asitlik derecesini arttırır. Balıklar sudaki asitlik değişimine çok duyarlı oldukları için böyle sularda yaşayamaz.
Deneyin/Etkinliğin Yapılışı:
Teleskoplar çıplak gözle görülemeyecek kadar uzakta olan cisimlere bakmak için kullanılan aygıtlardır. Optik teleskoplar, uzaktaki cisimden gelen ışık ışınlarının toplanması ve bu ışınların cismin büyültülmüş bir görüntüsünü elde edecek biçimde odaklanması ilkesine dayalı olarak çalışır.
Deneyin/Etkinliğin Yapılışı:
Bir yüzey üzerinde bulunan cisme etki eden sürtünme kuvveti yüzeyin cinsine bağlıdır. Yüzey ne kadar pürüzsüz ise sürtünme kuvveti o kadar az olur. Yüzey pürüzlü ise sürtünme kuvveti de büyük olur.
Deneyin/Etkinliğin Yapılışı:
Silindir şeklinde yuvarlanabilen cisimlerin sürtünme kuvveti azdır. Kaydırılarak çekilen cisimlerin sürtünme kuvveti yuvarlanma sürtünmesine göre daha büyüktür. Bu nedenle, bütün makine ve motorlu araçlarda sürtünmeyi azaltmak için "bilyeli yataklar" kullanılmaktadır Yuvarlanma sürtünmesi: Biri diğeri üzerinde yuvarlanan iki cisim arasındaki sürtünme kuvveti, iki cismin birbiri üzerindeki kayma sonucu oluşan sürtünme kuvvetinden çok daha küçüktür. Bu nedenle sürtünme kuvvetini azaltmak için kayma yerine yuvarlanma kullanılır.
Deneyin/Etkinliğin Yapılışı:
Cisimlerin potansiyel enerjisi ağırlık ve yükseklikle doğru orantılıdır. Ağırlık sabitken eğik düzlemin yüksekliği arttırılınca araba daha ileri gitti. Eğik düzlemin yüksekliğinin artması potansiyel enerjisinin artmasına neden olur. Serbest bırakılan arabanın potansiyel enerjisi, kinetik enerjiye dönüşür. Bu nedenle daha yüksekten bırakılan araba daha fazla kinetik enerjiye sahip olur ve daha ileri gider.
Deneyin/Etkinliğin Yapılışı:
Sabit makaralar bir yere monte edilmiş şekilde kullanılan makaralardır. Kullanımda kuvvetin yönünü değiştirme özelliği vardır. Bu makaralar kuvvetten kazanç sağlamaz. Yükü kaldırmak için yüke eşit bir kuvvet kullanılır. P yükünü "h kadar" kaldırmak için ipin ucunu "h kadar" çekmek gerekir.
Deneyin/Etkinliğin Yapılışı:
Bir beyaz ışık, prizmadan geçirildiğinde 7 renge ayrılır. Serbest dönen bir diskin üzerine bu yedi renk uygun bir şekilde yerleştirilip belli bir açısal hızla disk döndürülürse bu yedi rengin karışımı olan beyaz rengi disk üzerinde görebiliriz. Beyaz ışıkta yedi renk olduğu gibi, bu renklerin karışımı da beyaz ışık olarak algılanır. Dolayısıyla bu çarkı çevirdiğinizde beyaz rengin oluştuğu görülecektir.
Deneyin/Etkinliğin Yapılışı:
Saydam cisimler, üzerlerine gelen ışığı geçirme özelliğine sahiptir. Adi cam, üzerine gelen ışığı tamamen geçirir. Ama bazı camlar renkli olabilir.
Deneyin/Etkinliğin Yapılışı:
Sabit ve hareketli makaraların bir arada kullanılmasıyla oluşturulan sisteme "palanga" denir. Sistemde; Kuvvet = yük / hareketli makaraları çeken ip sayısı
Sayfalar
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by
WeebPal.