Deney/Etkinlik Dersi:
Deney/Etkinlik Sınıfı:
Deney/Etkinlik Konusu:
Deney/Etkinlik Güvenliği:
Deneyin/Etkinliğin Yapılışı:
Pet şişe (2,5 L), Lastik (3 adet), Lastik balon (3 adet) Biri Büyük olacak.
Pet şişeyi alttaki ilk bombeli kısmından yatay olarak kesin.
Y borunun iki dalına küçük lastik balonları, lastiklerle sıkıştırın.
Tek delikli lastik tıpayı kesik şişenin ağzına takın. Şişenin alt tarafından Y boruyu lastik tıpaya geçirin.
Büyük balonu yarısından kesin ve şişenin kesik yüzeyine gerin. Balonu bu şekilde sabit tutmak için balonu şişeye bantlayın.
Şişenin altındaki balonu gerip bırakın. Bu sırada şişenin içindeki küçük balonların nasıl hareket ettiğini gözleyin.
Deney/Etkinlik Sonucu:
Diyafram, göğüs boşluğunun alt kısmını kaplayan yassı bir kastır. Aşağı-yukarı kasılıp gevşeyerek göğüs boşluğunun hacmini değiştirir. Bu nedenle akciğerlere hava girişi ve çıkışı kolaylaşır. Ayrıca göğüs kasları kasılıp gevşeyerek kaburgaların açılıp kapanmasını ve akciğerlere havanın girip çıkmasını sağlar.
Diyafram aşağıya doğru çekilip göğüs kasları kasıldığında kaburgalarımız yukarı kalkacağından, göğüs boşluğunun hacmi genişler. Akciğerlere hava dolar, soluk alırız.
Diyafram yukarı doğru şişkin; kaburgalarımızı hareket ettiren kaslar gevşek iken göğsümüzün hacmi küçülür. Bu durumda dışarıya hava verilir. Soluk almada ilk olarak kaburgalar arasındaki kaslar, diyafram kası kasılır. Göğüs boşluğu ve akciğerler genişler. Akciğerlerdeki hava basıncı düşer ve oksijen alveollere kadar gelir. Soluk vermede ise kaburgalar arası kaslar ve diyafram kası gevşer. Göğüs boşluğu ve akciğerler daralır. Son olarak da alveollerdeki karbondioksit dışarı atılır.
Aşağıdaki linkten videoyu izleyebilirsiniz...
Yorumlar
güüüüüzel olmuş
güüüüüzel olmuş
bence Y borusunda
bence Y borusunda gösterseydiniz yanı bence pipetlelerle olmamış
Haklısınız Y boru ile çok
Haklısınız Y boru ile çok daha güzel ve gerçekçi oluyor. Ancak çoklu gruplarla deney yaparken yeterli sayıda Y boru bulmak sıkıntı olduğu için aynı deney için Y boru yerine alternatifi iki adet pipet kullanıp bunların kapaktan çıkan kısımları bantla yapıştırılır ve kapaktaki delikler macun vb.. malzeme ile pipetlerin kenarından hava almayacak şekilde kapatılır...
Abi bune
Abi bune yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ireçmişşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşş
bende şimdi yapıcam
bende şimdi yapıcam
güzellll
güzellll