Bölüm 1: Mevsimlerin Oluşumu Ders Notu - Konu Özeti 1

-A A +A

Mevsimlerin Oluşumu

Mevsimlerin, Dünya’nın Güneş’e uzaklığının farklılaşmasından kaynaklandığı düşünülür. Ancak, Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesi neredeyse kusursuz bir çemberdir ve dolaşımı sırasında Güneş’e olan uzaklıkları çok fazla değişmez. Bu nedenle, Güneş’ten Dünya’ya geçen ışık ve ısı miktarı da tüm yıl boyunca hemen hemen hiç değişmez. Hatta Dünya Güneş’e en uzak konumdayken Kuzey Yarım Küre’de yaz yaşanır.

Mevsimlerin oluşmasının nedeni, Dünya’nın 23 derece 27 dakika eğik bir açı ile kendi etrafında dönmesidir. Bu eğim sayesinde, Dünya üzerinde farklı konumlara gelen ışığın açısı, Dünya kendi etrafında ve Güneş etrafında dönerken değişir. Güneş ışınlarının dik ve dik açıya yakın açılarda geldiği yüzeylerde, birim yüzeye düşen ışın sayısı en fazladır. Bu nedenle, bu bölgelerde sıcaklık fazladır. Güneş ışığının gelme açısı azaldıkça birim yüzeye düşen ışın sayısı azalır. Bu yüzden, bu bölgelerde sıcaklık daha düşüktür.

Ayrıca, Güneş’e doğru eğik olan yarım kürede, Güneş tarafından aydınlanan bölge daha büyüktür. Bu nedenle, yaz mevsimi olan yarım kürede daha uzun günler yaşanır.


MEVSİMLER

Dünya’nın eksenindeki eğiklik olmasaydı Dünya üzerindeki farklı konumlara düşen ışık miktarı yıl boyunca değişmezdi. Böylece, Dünya’nın her konumunda o yere özel değişmeyen bir mevsim olurdu.

Dolayısıyla Dünya’nın eksen eğikliği, Dünya’nın farklı bölgelerinde yıl boyunca farklılaşan mevsimlerin yaşanmasına neden olur.

Güneşten gelen ışınlar 21 Mart’ta Ekvator’a dik gelir. Kuzey Yarım Küre’de havalar ısınmaya başlar ve ilkbahar başlarken Güney Yarım Küre’de sonbahar başlar.

21 Haziran’da ışınlar Kuzey Yarım Küreye dik gelir. Bu tarihte Kuzey Yarım Küre’de yaz, başlarken Güney Yarım Küre’de kış başlar.

23 Eylül’de ışınlar tekrar Ekvator’a dik gelir. Bu tarihte Kuzey Yarım Küre’de sonbahar başlarken Güney Yarım Küre’de ilkbahar başlar.

Daha sonra ışınlar 21 Aralık’ta Güney Yarım Küre’ye dik gelir. Bu tarihte de Güney Yarım Küre’de yaz başlarken Kuzey Yarım Küre’de kış başlar.

Sınav KONUYLA İLGİLİ KAZANIM SORULARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

Kaynak: EBA

Benzer İçerik
Görmeniz Tavsiye Edilir
Bu içerikler konuyla bağlantılı/benzer içeriklerdir.

Bölüm 2: İklim ve Hava Hareketleri Ders Notu - Konu Özeti 1

Kategori: 

İklim ve Hava Hareketleri

Bir gezegeni veya uyduyu çevreleyen gaz tabakalarının belirli bir katmanına atmosfer denir. Atmosfer, gezegenin ya da uydunun, gaz moleküllerini kütle çekim kuvveti ile kendine doğru çekmesi sonucu oluşur. Nefes aldığımızda içimize çektiğimiz hava atmosferin bir parçasıdır.

Kuzey Yarım Kürede Hangi Mevsim Etkinliği

Bu etkinlikteki amacımız; tarihler arasında mevsimlerin öğrenilmesi.

Kuzey yarım kürede belirtilen tarihler arasında hangi mevsimlerin yaşandığını sürükleyerek uygun yerlerine bırakınız.

Hangi Mevsim (Kuzey ve Güney Yarımküre) Etkinliği

Bu etkinliğimizdeki amaç; öğrencilerimize kuzey ve güney yarımkürede hangi dönemlerde hangi mevsimlerin yaşandığının öğretilmesidir. Mevsimleri ilgili kutucuklara sürükleyip bırakarak etkinliği tamamlayınız.

Yengeç Dönencesi (Detaylı Bilgi)

Kategori: 

YENGEÇ DÖNENCESİ

Yengeç dönencesi adı nereden gelmektedir?

Dönenceler tespit edildiği 2000 yıl önce Dünya 21 Haziran'da Cancer (Yengeç) Takımyıldızı karşısındaydı. Yengeç dönencesi (Tropic of Cancer) adı buradan geliyordu. Fakat Dünya'nın Yörüngesel salınım hareketi dolayısı ile 21 Haziranda artık Taurus (Boğa) Takımyıldızı karşısındadır.

Oğlak Dönencesi (Detaylı Bilgi)

Kategori: 

OĞLAK DÖNENCESİ

Oğlak Dönencesi, yeryüzünün güney yarım küresinde Ekvator'un 23° 27' güneyinden geçtiği varsayılan enlemdir.

21 Aralık'ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi ne dik gelir. Buna bağlı olarak:

Gün Dönümü (Solstis) Nedir?

Gün dönümü, yılda iki kez tekrarlanan ve güneşin dünyaya (ekvator çizgisine) en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Gündüzlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığı andır.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Kitap Gezintisi

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.