Sınıf:
Ders:
Ünite:
7.Sınıf - 4.Ünite: Saf Madde ve Karışımlar Ders Notları
Kategori:
Çevremizdeki bütün maddeler atomlardan oluşmaktadır. Maddenin en küçük yapı taşına atom adı verilmektedir. Maddeleri oluşturan bu atomlar moleküller hâlinde ve birbirine yakın hâlde bulunur. Birbiri ile temas hâlinde olan ve molekülleri oluşturan atomlara ise bağlı atom adı verilir.
MÖ 400'lü yıllarda Yunan filozofları ellerinde herhangi bir bilimsel malzeme olmadan, düşünme ve yorum yapma yeteneklerini kullanarak maddenin yapısını sorgulamış; evrendeki bütün maddelerin, çok küçük ve bölünemeyen parçacıklardan meydana geldiğine karar vermişlerdir. Democritus, maddeyi oluşturan bu parçacıklara bölünemez/parçalanamaz anlamına gelen atom (atomos) adını vermiştir.
Eski çağlardan bugüne kadar maddenin nelerden meydana geldiği merak konusu olmuştur. Ancak bazı bilim adamları ve düşünürler bunun anlaşılmasında büyük adımlar atmışlardır. Şimdi onlara bir göz atalım;
Bu etkinlikte amaç, atomun tarihsel gelişim sürecinde çeşitli fikirleri ortaya atan bilim adamları ve düşünürlerin kronolojik sıralamasının yapılmasıdır. Etkinlikte geçmişten günümüze doğru bilim adamlarını sıralayınız. Sıralama bittikten sonra "Kontrol Et" düğmesine tıklayınız.
Geçmişten Günümüze Atom Modelleri ve Atomun Tarihsel Gelişimi - Tarih Şeridi Tarih boyunca atom modellerinin gelişimi, tarih boyunca atom fikirlerinin değişimi. Kısaca aşağıdaki gibi bir tarih şeridi üstünde ifade edebiliriz.
Aynı cins atomlardan oluşan yapılara element adı verilir. Farklı elementlerin atomları birbirinden farklıdır. Doğada, farklı cins atomlardan oluştukları için özellikleri birbirinden farklı olan onlarca element vardır.
Bu etkinlikteki amacımız; elementlerin isimlerinin ve sembollerinin öğrenilmesidir. Etkinlikte elementlerin isimleri ve sembolleri ayrı ayrı verilerek eşleştirilmeleri istenmektedir. Elementlerin isimlerinin altına elementin sembolünü sürükleyerek bırakınız.
Bu etkinlikteki amaç; yeni öğrenilecek olan element isimlerine alışkanlık sağlamak ve elementlerin isimlerinin akılda kalıcılığının artırılmasıdır.
Bu etkinliğimizde amaç; elementlerin sembollerinin öğretilmesidir. Etkinlikte karşınıza elementlerin isimleri çıkacak. Yapmanız gereken elementin adının altındaki boşluğa elementin sembolünü yazmanız. Unutmayın, elementlerin sembolleri yazılırken ilk harf mutlaka büyük yazılmalıdır.
Bu etkinliğimizde öğrencilerimizin periyodik tabloda bulunan ilk 20 elementin sembollerini ve bu elementlerin periyodik tablodaki yerlerini öğrenmelerini amaçlıyoruz. Verilen element sembollerini periyodik tablodaki uygun yerlerine sürükleyerek bırakınız.
En az iki farklı atomun kimyasal bağ oluşturarak bir araya gelip oluşturduğu yeni saf maddelere bileşik denir. Bileşikler kendilerini oluşturan atomların kimyasal özelliklerini taşımaz. Örneğin sodyum klorür bileşiğini oluşturan sodyum, oldukça aktif bir metal ve klor zehirli bir gaz iken, sodyum klorür, sofralarımızda en çok kullanılan ürünlerden biridir.
Maddeler saf maddeler ve karışımlar olmak üzere iki gruba ayrılır. Saf maddeler elementler ve bileşiklerdir. Karışımlar ise birden fazla element veya bileşiğin kimyasal özellikleri değişmeden fiziksel yöntemlerle bir araya gelmesi sonucu oluşur. Karışımlar homojen ve heterojen karışım (adi karışım) olmak üzere ikiye ayrılır.
Saf maddeler, karışımlar ve karışımların ayrılması konularıyla ilgili karışık (doğru yanlış, sürükle bırak, boşluk doldurma) interaktif sorular...
Karışımları oluşturan maddeler kendi özelliklerini kaybetmezler. Bu nedenle karışımı oluşturan maddeler, fiziksel yöntemler kullanılarak birbirinden ayrılabilir. Buharlaştırma, damıtma ve yoğunluk farkı karışımların ayrıştırmasında kullanılan yöntemlerden bazılarıdır.
Dünyada artan insan nüfusu ile birlikte tüketim de artar. |Bu da tüketim sonucunda oluşan atıkların artmasına neden olur. Tüketim sonucunda oluşan atıkların çeşitli işlemlerle tekrar kullanılabilir ham maddelere dönüştürülüp yeniden üretim sürecine dâhil edilebilmesine geri dönüşüm denir.
Bugün için eklenmiş olay/etkinlik yok. Yıllık olayları görmek için Burayı Aylık olayları görmek için Burayı Haftalık olayları görmek için Burayı tıklayınız.
Bugün için eklenmiş olay/etkinlik yok. Yıllık olayları görmek için Burayı tıklayınız.
Sonuçları görmek için ARA düğmesine tıklayınız...