Bölüm 2: Sıvı Basıncı Ders Notu - Konu Özeti 1

-A A +A

Ünite: 

Sıvı Basıncı - Sıvılarda Basınç

Sıvılarda Basınç

Katılarda olduğu gibi sıvılar da cisimlere basınç uygular. İçerisine konulduğu kabın şeklini alan ve akışkan bir yapıya sahip olan sıvılar, kapta temas ettikleri tüm yüzeylerde ve sıvı içindeki her noktada basınç oluşturur.

Sıvılarda Basıncın Etkisi

Sıvılarda Basıncın Etkisi

Sıvı basıncı, derinlikle doğru orantılıdır. Derinlik arttıkça sıvı basıncı da artar; derinlik azaldıkça sıvı basıncı da azalır. Sıvının türü, yani sıvının yoğunluğu değiştiğinde, aynı derinlikte uygulanan sıvı basıncı da değişir. Sıvı türü ve derinlik değiştirilmediği sürece, sıvının içinde bulunduğu kabın değişmesi, sıvı basıncını değiştirmez.

Sıvı Basıncı Derinliğe Bağlıdır
Sıvı Basıncı Derinliğe Bağlıdır

Şişe üzerinde farklı derinliklerde açılan deliklerden fışkıran su basıncın göstergesidir. Su ne kadar uzağa fışkırıyorsa o noktadaki basınç o kadar fazladır. Yukarıdaki şekilde en alttaki delikten fışkıran suyun en uzağa gitmesi ve en üstteki delikten fışkıran suyun daha kısa mesafe gitmesi derinlik arttıkça sıvı basıncının arttığını gösterir.

Sıvı Basıncı Derinlik İlişkisi

Sıvı Basıncı Derinlik İlişkisi

Resimdeki balon su içerisinde farklı noktalara daldırıldığında üzerine etki eden basınçlar P1, P2 ve P3 arasındaki ilişki; P3 > P2 > P1 şeklinde olur. Basıncın etkisiyle balonun içindeki hava sıkışacağı için basınç arttıkça balonun hacmi küçülür.

Pascal İlkesi

Ünlü Fransız matematikçi ve fizikçi Blaise Pascal, sıvıların basıncı ilettiğini belirten ilk bilim insanıdır. Pascal, sıvı içerisinde belli bir derinlikte bulunan bütün yüzeylerde basıncın her yönde aynı büyüklükte oluştuğunu belirtmiştir. Arabalardaki hidrolik fren sistemi ve araç bakım istasyonlarındaki hidrolik kaldıraçlar, Pascal’ın sıvıların basıncıyla ilgili bu ilkesine dayanmaktadır.


Kaynak: EBA

Görmeniz Tavsiye Edilir
Bu içerikler konuyla bağlantılı/benzer içeriklerdir.

Sıvı Basıncı - Derinlik Deneyi

Sıvıların basıncının derinliğe bağlı olarak nasıl değiştiğini gösteren deney için bir animasyon. Bilgisayarınızda flash player yüklü olmalıdır.

Sıvıların Basıncının Derinlikle İlişkisi

Sıvıların Basıncının Derinlikle İlişkisi

Deney/Etkinlik Dersi: 

Deney/Etkinlik Sınıfı: 

Deney/Etkinlik Konusu: 

Deneyin/Etkinliğin Yapılışı: 

Konserve kutusunun ağzını önceden açtırın. Konserve kutusunun yan yüzeyine çivi ile farklı yüksekliklerde 5 tane delik açın. Konserve kutusunu geniş kabın içine koyun.

Sıvı ve Gazların Basıncı İletme Özelliklerinin Teknolojide Kullanım Alanları

Kategori: 

SU CENDERESİ Yüklü bir akümülatör, bir tulumba veya bir kompresör yardımıyla bir akışkanı sıkıştırarak basınç elde eden ve sıvıların basınç iletme özelliğinden yararlanılarak yapılan araçlara “su cenderesi “ denir. (hidrolik cendere de denir) Su cenderesi; kesit alanları farklı ve basınca dayanıklı iki borunun tabanlarının birleştirmesiyle oluşan bir bileşik kaptır. Su Cenderesinin Kullanıldığı Yerler

8.Sınıf - 3.Ünite: Basınç

Kategori: 

Basınç

Bu ünitede öğrencilerin; katı, sıvı ve gaz basınçlarını ve bu basınçları etkileyen faktörler hakkında bilgi ve beceriler kazanmaları, aynı zamanda basıncın günlük hayattaki uygulamalarını fark etmeleri amaçlanmaktadır.

Bölüm 1: Basınç Nedir? Katılarda Basınç Ders Notu - Konu Özeti 1

Kategori: 

Katılarda Basınç

Sivri uçlu çivilerden oluşan bir tahta üzerinde yürüyen kişilerin bunu nasıl yapabildiklerini hiç düşündünüz mü? Sivri uçlu çivilerden oluşmuş bir tahtada yürüyerek gösteri yapan insanlar, nasıl olur da acı çekmeden durabilir? Bu olayı fen bilimlerinde basınç kavramıyla açıklayabiliriz.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Kitap Gezintisi

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.