Bölüm 3: Enerji Dönüşümleri Ders Notu - Konu Özeti 1

-A A +A
Enerji Dönüşümleri

ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ

Enerji Dönüşümü ve Enerjinin Korunumu

Bir cismin bulunduğu konumundan dolayı sahip olduğu enerjiye potansiyel enerji denir. Hareket hâlindeki cismin sahip olduğu enerjiye ise kinetik enerji adı verilir.

Örneğin masanın ucunda duran bardak, konumundan dolayı bir potansiyel enerjiye sahiptir. Bu bardak bir şekilde masadan düşmeye başlarsa sahip olduğu potansiyel enerji, kinetik enerjiye dönüşür.

Masa kenarından düşen bardakta potansiyel enerji, kinetik enerjiye dönüşür.

Masa kenarından düşen bardakta potansiyel enerji, kinetik enerjiye dönüşür.

Örnekte olduğu gibi herhangi bir enerji türünün bir başkasına dönüşümüne enerji dönüşümü denir. Enerji dönüşümleri esnasında toplam enerji miktarı değişmez ve sabit kalır. Doğada enerji yoktan var olamaz ya da var olan enerji yok olamaz. Buna enerjinin korunumu denir.

Bir cismin sahip olduğu potansiyel enerji ile kinetik enerjinin toplamına ise mekanik enerji denir. Enerji korunumuna göre, cismin potansiyel ve kinetik enerjileri değişse bile toplam enerji olan mekanik enerji değişmez.

Mekanik Enerji (ME) = Potansiyel Enerji (PE) + Kinetik Enerji (KE)

Günlük Yaşamda Enerji Dönüşümünün Kullanım Alanları

Birçok enerji türü, günlük hayatımızda kullandığımız birçok araç sayesinde birbirine dönüştürülerek kullanılır. Örneğin;

  • Elektrikli sobalarda elektrik enerjisi, ısı ve ışık enerjisine dönüşür.
  • El fenerlerinde bulunan pillerde kimyasal enerji, elektrik enerjisine dönüşür. Daha sonra ampulde elektrik enerjisi, ısı ve ışık enerjisine dönüşür.
  • Sobalarda kömürün yanmasıyla kömürün yapısındaki kimyasal enerji, ısı ve ışık enerjisine dönüşür.
Piller kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür.

Piller kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür.

Enerji ve Sürtünme Kuvveti

Birbirine temas eden hareketli iki yüzey arasında hareketi yavaşlatıcı bir kuvvet oluşur. Harekete zıt yönde oluşan bu kuvvete sürtünme kuvveti denir.

Hareket eden bir cismin yavaşlaması, cismin sahip olduğu kinetik enerjinin azalması anlamına gelir. Bu azalma, kinetik enerjinin sürtünmeden dolayı ısı enerjisine dönüşmesi ile açıklanır.

Sürtünme sonucu kaybedilen kinetik enerji, ısı enerjisine dönüşebildiği gibi ışık ve ses enerjisine de dönüşebilir.

Potansiyel enerji ve kinetik enerjinin toplamı, bir sistemin mekanik enerjisini verir. Sürtünmesiz sistemlerde potansiyel enerji ve kinetik enerji birbirine dönüşür ve toplam mekanik enerji sabit kalır. Sürtünmeli sistemlerde ise ısı, ışık ve ses enerjisine dönüşen kinetik enerji, bir sistemdeki mekanik enerjinin azalması anlamına gelir fakat o sistemdeki toplam enerji daima korunur.

Kaykaycı, düzeneğin tepe noktasında iken maksimum potansiyel enerjiye sahiptir.

Kaykaycı, düzeneğin tepe noktasında iken maksimum potansiyel enerjiye sahiptir.

Kaykaycı, düzeneğin çukur noktasında iken maksimum kinetik enerjiye sahiptir.

Kaykaycı, düzeneğin çukur noktasında iken maksimum kinetik enerjiye sahiptir.

Örneğin; çukur şeklindeki bir düzeneğin tepe noktasında bulunan bir blok, bulunduğu konum nedeniyle potansiyel enerjiye sahiptir. Blok serbest bırakıldığında sahip olduğu potansiyel enerji, yer çekimi kuvvetinin etkisiyle kinetik enerjiye dönüşmeye ve blok hareket etmeye başlar. Blok çukur noktasına geldiğinde potansiyel enerjisinin tamamı kinetik enerjiye dönüşmüş olur. Ancak blokun kinetik enerjisinin bir kısmı sürtünmeden dolayı oluşan ısı enerjisine dönüşür. Sonuç olarak, blokun mekanik enerjisi azalırken sistemin toplam enerjisi korunmuş olur.

Hava ve Su Direnci

Birbirine temas eden yüzeylerde olduğu gibi, hava ve su ortamlarında da sürtünme vardır. Havada hareket eden bir cisme, harekete zıt yönde etki eden ve kinetik enerjisini azaltan kuvvete hava direnci denir.

Hava direnci ile karşılaşan hareketli bir cismin kinetik enerjisi sürtünme sonucu ısı enerjisine dönüşür. Örneğin, yer çekimi kuvvetinin etkisiyle atmosferimize giren bir meteor, hava ile sürtünmesi sonucu açığa çıkan ısı enerjisinin etkisiyle yanmaya başlar.

Atmosfere giren meteor, sürtünmenin etkisi ile yanar.

Atmosfere giren meteor, sürtünmenin etkisi ile yanar.

Su ortamında hareket eden cisme etkiyen ve cismin yavaşlamasına neden olan kuvvete de su direnci denir.

Sürtünme Kuvvetinin Avantajları ve Dezavantajları

Sürtünmenin işe yaradığı en önemli durumlardan bir tanesi, yürüyebilmemizdir. Ayaklarımız, yerdeki sürtünme sayesinde yerde sabit kalarak vücudumuzu ileriye taşıyabilmemizi sağlar. Bir arabanın tekerlerinin dönmesi, yerin tekerlerine uyguladığı sürtünme kuvveti sayesindedir.

Bir paraşütçü, atlayış esnasında paraşütle hava arasında oluşan sürtünme sayesinde yere yavaş ve güvenli bir şekilde iniş yapar. Bir yere tırmanmak için duvara yaslanan merdiven, sürtünme kuvveti sayesinde sağlam bir şekilde yerinde durur.

Paraşüte etki eden hava sürtünmesi sayesinde, yavaş ve güvenli bir iniş yapılır.

Paraşüte etki eden hava sürtünmesi sayesinde, yavaş ve güvenli bir iniş yapılır.

Mekanik aksamların aşınmasına ve kinetik enerjinin ısıya dönüşmesi yüzünden daha fazla yakıt tüketimine neden olan da sürtünme kuvvetidir. Araba motorları, sürtünmeden dolayı oluşacak aşınmaları azaltmak ve motor ömürlerini arttırmak için özel motor yağları kullanırlar. Yine havanın uyguladığı sürtünme yüzünden, araçların hızlanırken harcadığı enerji miktarları çok fazladır. Görüldüğü üzere, sürtünme kuvvetinin yararlılığı, ihtiyaçlara ya da şartlara göre değişmektedir.

Sınav KONUYLA İLGİLİ KAZANIM SORULARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

Kaynak: EBA

Görmeniz Tavsiye Edilir
Bu içerikler konuyla bağlantılı/benzer içeriklerdir.

Enerji Kaykayı Parkı İle - Potansiyel ve Kinetik Enerji

Kaykaycı biri aracılığıyla enerjinin korumunu öğrenin! Kaykaycı için pistler, rampalar ve zıplama yerleri inşa edin ve o hareket ettikçe kinetik enerjiyi, potansiyel enerjiyi ve sürtünmeyi gözlemleyin. Ayrıca kaykaycıyı farklı gezegenlere ve hatta boşluğa bile götürebilirsiniz.

Alternatif Enerji Arayışları

Enerji ihtiyacının sürekli artmasına karşılık, fosil yakıtların gittikçe azaldığı günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıt rezervlerinin yetersizliği nedeniyle kömür ülkemiz açısından özel bir öneme sahiptir. Kurulu termik santrallerde özellikle düşük kalorili kömürler kullanılmaktadır.

Potansiyel Enerjinin Yükseklikle İlişkisi - Akan Suyun Enerjisi

Deney/Etkinlik Dersi: 

Deney/Etkinlik Sınıfı: 

Deney/Etkinlik Konusu: 

Deneyin/Etkinliğin Yapılışı: 

Malzemeler:
• Üçayak (3 adet)

Isı Enerjisi Hareket Enerjisine Dönüşür mü?

Isı Enerjisi Hareket Enerjisine Dönüşür mü?

Deney/Etkinlik Dersi: 

Deney/Etkinlik Sınıfı: 

Deneyin/Etkinliğin Yapılışı: 

Malzemeler:

Sürat, Kütle ve Kinetik Enerji

Sürat, Kütle ve Kinetik Enerji

Deney/Etkinlik Dersi: 

Deney/Etkinlik Sınıfı: 

Deney/Etkinlik Konusu: 

Deneyin/Etkinliğin Yapılışı: 

Cisimlerin potansiyel enerjisi ağırlık ve yükseklikle doğru orantılıdır. Ağırlık sabitken eğik düzlemin yüksekliği arttırılınca araba daha ileri gitti. Eğik düzlemin yüksekliğinin artması potansiyel enerjisinin artmasına neden olur. Serbest bırakılan arabanın potansiyel enerjisi, kinetik enerjiye dönüşür. Bu nedenle daha yüksekten bırakılan araba daha fazla kinetik enerjiye sahip olur ve daha ileri gider.

Elektrik Enerjisinden Isı Enerjisi Nasıl Elde Edilir?

Elektrik Enerjisinden Isı Enerjisi Nasıl Elde Edilir?

Deney/Etkinlik Dersi: 

Deney/Etkinlik Sınıfı: 

Deney/Etkinlik Konusu: 

Deneyin/Etkinliğin Yapılışı: 

Destek çubukları üçayaklara takın ve bağlama parçaları ile bünzen kıskaçları destek çubuklara tutturun. Termometreleri kıskaçlara tutturun. Termometrelerle suların ilk sıcaklıklarını ölçün ve aşağıdaki tabloya yazın. Krom-nikel telleri sırayla çivinin çevresine sarın ve yaklaşık 20 sarım sonra çividen telleri çıkarın. Krom-nikel tellerin sarımlı kısımlarını suların içine sokun.

Güneş Enerjisinden Elektrik Enerjisi Elde Etmek

Proje Dersi: 

Güneş enerjisi elde etme hakkında ön araştırma yapıldıktan sonra gerekli malzemeler temin edilir. Karton ve el işi kâğıtları yardımıyla bir maket ev yapılarak üzerine güneş panelleri yerleştirilir. Güneş panellerindeki bağlantı kabloları şarjlı pillerin duyularına bağlanır. Şarjlı piller evin arkasına monte edilir.

Bölüm 2: Kuvvet, İş ve Enerji İlişkisi Ders Notu - Konu Özeti 1

Kategori: 

Kuvvet, İş, Enerji İlişkisi

Fiziksel olarak iş şu şekilde tanımlanır: Kuvvet uygulanan cisim, uygulanan kuvvet doğrultusunda yer değiştiriyorsa iş yapılmaktadır. Uygulanan kuvvet ile alınan yol birbirlerine dik ise iş yapılmamaktadır.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Kitap Gezintisi

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.