Bölüm 2: Fiziksel ve Kimyasal Değişimler

-A A +A

Fiziksel ve Kimyasal Değişimler

Fiziksel Değişimler

Maddelerin kimliklerinin değişmediği sadece şekil veya görünüşlerinin değiştiği durumlara "fiziksel değişimler" adı verilir. Fiziksel değişimler buzun suya, suyun da tekrar buza dönüşmesi gibi genellikle tersine çevrilebilir. Kâğıdın makas ile ufak parçalara ayrılması, camın kırılması, patatesin dilimlenmesi, altının eritilip yüzük yapılması, odunun talaş hâline getirilmesi ve cevizin ezilmesi fiziksel değişimlere örnek olarak verilebilir.

Fiziksel Değişimler
Fiziksel Değişimlere Örnekler

Kimyasal Değişimler

Bir etki sonucu hem maddenin dış görünüşü hem de kimliği değişerek yeni bir madde veya maddeler oluşuyorsa bu tür değişimlere "kimyasal değişimler" adı verilir. Kâğıdın yanması, patatesin kızartılması, demirin paslanması, ekmeğin küflenmesi, meyvelerin çürümesi ve hamurun mayalanması kimyasal değişimlere örnek olarak verilebilir.

Kimyasal Değişimlere Örnekler
Kimyasal Değişimlere Örnekler

Canlıların vücudunda hayati önem taşıyan birçok olayda da kimyasal değişimler görülür. Örneğin vücuda alınan besinlerin sindirilerek hücrelere alınması ve solunan oksijenle birlikte hücrelerde yakılması canlılarda görülen kimyasal değişimlerdir.


Kaynak: EBA

Benzer İçerik
Görmeniz Tavsiye Edilir
Bu içerikler konuyla bağlantılı/benzer içeriklerdir.

Bölüm 3: Kimyasal Tepkimeler

Kategori: 

Bir ya da birden fazla maddenin kimyasal yapısının değişmesiyle başka maddelere dönüşmesine kimyasal değişim, bu değişimin gerçekleşme sürecine ise kimyasal tepkime denir. Kimyasal tepkimelerin sonucunda ısı, ışık ve gaz çıkışı; renk ve koku değişimi; çökelti oluşumu gibi fiziksel değişimler de gözlemlenebilir.

Asit Yağmuru Nedir? Nasıl Oluşur?

Kategori: 

ASİT YAĞMURLARI

Asit ve Baz Ayıraçları Hangileridir?

Kategori: 

Belirteçler (ayıraçlar) maddelerin asit mi yoksa baz mı olduğunu anlamamıza yardımcı olurlar. Aşağıdaki tabloda pH değerlerine göre bazı belirteçlerin nasıl renkler verdiği gösterilmiştir.

Soygazları Bul Etkinliği

Aşağıda bazı elementlerin isimleri verilmiştir. Bu element isimleri arasından SOYGAZ (ASAL GAZ) olan elementleri seçiniz.

Periyodik Tablo İlk 20 Elementi Yerleştirme Etkinliği

Bu etkinliğimizde öğrencilerimizin periyodik tabloda bulunan ilk 20 elementin sembollerini ve bu elementlerin periyodik tablodaki yerlerini öğrenmelerini amaçlıyoruz. Verilen element sembollerini periyodik tablodaki uygun yerlerine sürükleyerek bırakınız.

Periyodik Sistemin Tarihçesi Tarih Şeridi Şeklinde Etkileşimli İçerik

Periyodik Sistemin Tarihçesi Tarih Şeridi Şeklinde Etkileşimli İçerik

Asitler Şarkısı - Fen Bilimleri 8.Sınıf

Asitler Şarkısı (Yaylalar Uyarlama)

ASİTLER - Yaylalar

Asitler yakıcıdır
Asitler asitler
pH 7'den azdır
Dılo dılo asitler

Bazlar Şarkısı - Zeytinyağlı Yiyemem Aman'ı Bazlar İçin Uyarladık

Bazlar Şarkısı - Zeytinyagli Yiyemem Aman Uyarlama

Bazların özelliklerini öğrencilerimizin aklında kalacağı bir şarkı/türkü şeklinde öğretmeye çalıştık. Umarım beğenirsiniz...

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Kitap Gezintisi

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.