2.2. Sunum Kaygısı

-A A +A

2.2. Sunum Kaygısı

Bir topluluğun önünde konuşmak, insanlara hitap etmek, görüşlerin ya da çalışmaların başkalarına aktarılması eğitim hayatında ve çalışma hayatında büyük önem taşır. Yapılacak sunum ne kadar etkiliyse sunumu yapan kişi o kadar başarılı sayılır. Hepimiz şimdiye kadar pek çok sunum izlemiş ya da dinlemişizdir. Sunumu yapan kişinin yerine kendimizi koyduğumuz, onun yerinde olmak istediğimiz anlar da olmuştur. Belki de iyi ki onun yerinde değilim demişsinizdir. Hiç kimse iyi konuşma ,hitap etme yeteneğine doğuştan sahip olmamıştır. Herkes birilerinin karşısında mahcup duruma düşmekten çekinir.

Bu konuda başarılı olmak için çok çalışmak gerektiğini unutmamalıyız. Sunum kaygısına; hiç heyecanlanmamak gerektiğine olan yanlış inancın duygular, beden, performansa olan olumsuz etkisi sebep olur. Bu yanlış inanış, iyi bir sunum yapmanın önüne bakış açımızdan kaynaklanan engeller çıkarır.

Sunum kaygısını bedensel, duygusal, zihinsel değişimlerle kendini gösteren uyarılmışlık hali diye tanımlayabiliriz.

Sunum Kaygısı;

  • Normal sayılabilecek bir durum
  • Bedenin hazırlanmasında uyarma etkisine sahip
  • Konuşma üzerinde olumlu etkiye sahip
  • Durumun ciddiyetinin farkında olma başarılı olmanın ön adımı olabilmekte
  • Orta düzey heyecan olumlu etki yaratabilmekte
  • Çok yüksek ve çok düşük seviyede kaygı işe yaramamakta

Sunum esnasında heyecanlanmak  normaldir. Sunum kaygısı bedeni hazırlayıcı bir etki yarattığı için orta düzeydeki heyecan işe yarayabilir. Kaygıya yenik düşmemek ve onunla rahat etmeyi öğrenmek önemlidir. Böylece konuşma üzerinde de olumlu bir etki yaratılmış olur. Bir süre sonra geçeceğini bilmek kabul edilirse kaygı hali olumlu duruma geçerek yarar sağlayıcı konuma gelir.

Tarihteki önemli şahsiyetlerden hitabet ustası Hint devlet adamı Gandhi bile ilk konuşmasını yapacağı anda bayılmış ve uzun müddet kendine gelememiştir. Ama bu tür bir olay sonraki başarılı sunumlarını gölgeleyememiştir. Çok yüksek ve çok düşük seviyede kaygı işe yaramamakta sunumun başarısına gölge düşürmektedir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.