Bölüm 2: Sesin Farklı Ortamlarda Farklı Duyulması (Yeni)

-A A +A
Bölüm 2: Sesin Farklı Ortamlarda Farklı Duyulması (Yeni)

Sesin Farklı Ortamlarda Farklı Duyulması

Farklı Cisimlerde Üretilen Seslerin Farklılığı

Bir kaval ile bağlama aynı notanın sesini çıkarsalarda farklı çalgı aletleri olduğunu anlarız.

Görsel 1: Müzik Aletleri

Görsel 1: Müzik Aletleri

Arkadaşlarımızın çoğunu sesinden ayırt edebiliriz. Bir cevizin içinin dolu veya boş olması bile sesi etkiler. Öreğin; sincaplar ceviz, fındık, fıstık, badem gibi kabuklu yiyeceklerin dolu olup olmadığını kabuklarına vurarak anlar.

  • Farklı cisimlerin ürettiği sesler farklıdır. Ses kaynağının yapısı değiştiğinde çıkan ses değişir.

Farklı maddeler farklı cins atom veya taneciklerden oluştuğu için ses üretirken (titreşirken) taneciklerinin titreşim sayıları ve titreşim hızları birbirinden farklı olur. Bu da bu maddelerden çıkan seslerin birbirinden farklı olmasını sağlar. Maddelerin bu özelliğinden yararlanılarak bazı araç ve gereçlerle müzik aletleri tasarlanmıştır.

Aynı maddeden yapılsa da maddelerin boyu veya şekilleri değişse bile çıkan sesler farklı olur.

Aynı Sesin Farklı Ortamlarda Farklı Duyulması

Sesin yayıldığı ortam değiştiğinde de sesler farklı duyulur. Örneğin bir taşı hava da birbirine vurduğumuzda çıkan sesle suya daldırıp birbirine vurduğumuzda çıkan sesin farklı olduğunu duyarız. Aynı taşı masaya vurduğumuzda kulağımızı dayayıp dinlersek yine çıkan sesin farklı olduğunu anlarız.

  • Aynı ses farklı ortamlarda farklı duyulur.
  • Sesin yayıldığı ortamın değişmesi sesin farklı işitilmesine neden olur.

Helyum Gazı Sesi Nasıl İnceltir?

Bu durumun sebebi helyum gazının havadan daha hafif olmasıdır. Helyum gazı titreşen ses tellerimize çarpınca havaya göre daha hızlı titreşmesine neden olur. Bir ses kaynağının titreşim sayısı ne kadar çoksa, ses o kadar ince çıkar.

Sesin yayıldığı ortam, sesin yayılma hızını da etkileyecektir. Bazen insanlar, trenin sesini duymasa bile kulağını tren raylarına dayayarak trenin geleceğini anlar. Çünkü raylar, gaz ortama göre sesi daha hızlı iletir.

Sesin yayılmasında ortamdaki taneciklerin birbirine uzaklığı önemlidir. Tanecikler arasındaki boşluk ne kadar az ise ses o kadar iyi yayılır. Katı maddelerin tanecikleri arasındaki boşluk sıvılardan, sıvı maddelerin tanecikleri arasındaki boşluk gazlardan daha azdır. Bu sebeple sesi katılar sıvılardan, sıvılar da gazlardan daha iyi iletir. Bu sebeple bir kaynaktan çıkan ses katı ortamda yayılarak kulağımıza kadar geliyorsa daha şiddetli duyulur. Aynı ses sıvı ortamda yayılarak kulağımıza kadar geldiğinde daha düşük, gaz ortamda yayılarak geldiğinde ise en düşük şiddette duyulur.


Kaynaklar:

Görmeniz Tavsiye Edilir
Bu içerikler konuyla bağlantılı/benzer içeriklerdir.

Bölüm 1: Sesin Yayılması (Ders Notu - Yeni)

Kategori: 

Bölüm 1: Sesin Yayılması (Ders Notu - Yeni)

Ses, günlük hayatımızın birçok alanında yer alır. Çevredeki ses kaynakları sürekli olarak çeşitli sesler yaymaktadır. İnsanların çıkardıkları sesler, araçların çıkardıkları sesler, rüzgâr sesi, dalga sesi, kuşların, böceklerin ve ağaçların sesleri duyduğumuz seslerdendir.

Bölüm 4: Sesin Maddeyle Etkileşmesi

Kategori: 

Maddelerin titreşimi sonucu oluşan ses, yayılmak için maddesel bir ortama ihtiyaç duyar. Ses dalgaları da tıpkı su dalgaları gibi kaynaktan dışarı doğru dalgalar şeklinde yayılır.

Bölüm 3: Sesin Sürati

Kategori: 

Ses farklı ortamlarda farklı süratlerde yayılmaktadır. Sesin yayılma süratine, ortamın kendisinin yanı sıra, ortamın sıcaklığının da etkisi vardır.

Bölüm 2: Sesin Farklı Ortamlarda Farklı Duyulması

Kategori: 

Günlük hayatımızda, yaşadığımız ortamlarda birbirinden farklı sesler duyar ve bu farklılıklar sayesinde sesleri birbirinden ayırt edebiliriz.

Bölüm 1: Sesin Yayılması

Kategori: 

Günlük hayatımızda birçok ses ile etkileşir ve bu sesleri kulaklarımızla duyarız. Tahta bir kapıya ya da cam bir bardağa vurduğumuzda ses çıkar. Konuşurken veya müzik aletleri çalarken çevremize farklı sesler yayarız. Çevremizdeki canlı ve cansız tüm varlıklardan çıkap bu sesler, titreşimler sonucu meydana gelir.

6.Sınıf - 5.Ünite: Ses ve Özellikleri

Kategori: 

Bu ünitede öğrencilerin; sesin yayıldığı ortamları tahmin etmeleri ve bu tahminleri test etmeleri, farklı cisimlerde üretilen seslerin farklı olduğunu ve aynı sesin farklı ortamlarda farklı duyulduğunu fark etmeleri, sesin sürat ve enerjiye sahip olduğunu kavramaları, sesin maddeyle etkileştiğini, etkileşim sonucunda sesin madde tarafından soğurulduğunu veya yansıtıldığını gözlemlemeleri, akustik kavramını ve mimarideki akustik uygulamalarını kavramaları amaçlanmaktadır.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Kitap Gezintisi

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.