Ünite 2: Oyun Dağarcığı Geliştirme II Notları

-A A +A
Çocuk ve Oyun - Oyun Dağarcığı Geliştirme

Oyun Dağarcığı Geliştirme

Oyun kavramı insanoğlunun varoluş tarihi kadar eskidir. Oyun geçmişten günümüze çocuk kelimesinin çağrıştırdığı ilk hareket, ilk etkinliktir. Basit, ilkel hatta günlük dilde anlaşıldığı gibi boşa harcanan zaman olarak görülse de çocuklar söz konusu olduğunda oyun, sevgiden sonraki en önemli ruhsal besindir. Bir bebeğin büyüyüp gelişmesinde sevgi ne kadar önemli ise oyunun varlığı da o derecede önemlidir. Çünkü çocuk için oyun, sevginin göstergesi ve maddeye dönüştürülmüş hâlidir. Çocuklukla ilgili bireyin aklında kalan anılar genellikle oyun içeriklidir. Bir çocuğa sevgi nedir diye sorulursa vereceği en somut cevap oyundur.

“Oyun nedir?” sorusuna dünyadaki her insan farklı farklı tanımlar yapabilir. Oyun her biri ayrı dünya olan çocuklarımızın dünyayı algılayış penceresidir. Çocuklar dünyayı, yaşamı oyun ile öğrenirler; sağlıklı gelişimleri için oyun hem bir araç hem de bir amaçtır. Çocuklarımızın bilişsel, duyuşsal, motor becerilerinin gelişimi için oyun bir araçtır. Aynı zamanda oyun başlı başına doyurulması gereken bir güdüdür. İnsan her coğrafyada ağlayarak dünyaya gelir, merak ederek öğrenmeye başlar ve oyun ile keşfeder. Farklı dilleri öğrenir ve konuşuruz, oyunlarımız da yaşadığımız kültürden, iklimden, cinsiyetten, sosyoekonomik imkânlardan etkilenir, farklılaşır. Tüm çocuklar “ce ee” oyunlarından aynı heyecanı duysa da büyüme ve gelişme sürecinde oyun algısı değişir.

Sosyolojide insan toplumun bir üyesi olarak tanımlanır. Geçmişten günümüze topluma ait geleneklerin aktarımı ile insan kendini topluma ait hisseder. Toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü kültür olarak tanımlanır. Oyun insanların ortak geçmişini oluşturan soyut kültürel bir mirastır. Günümüzde boş zaman etkinliği olarak algılanan oyunun içerdiği kültürel ögelerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması gereklidir.

Yöresel oyunlar, çevremizde sıklıkla oynadığımız, atalarımızın izlerini taşıyan oyunlardır. Bulunduğumuz coğrafya, iklim, sosyokültürel ögelerin vb. etkisiyle şekillenmiş bu oyunları derlemelerden, yetişkinlerden, yazılı-görsel medyadan öğrenebiliriz.

Yöresel oyunlara ulaşma için kullanılan yöntemlerin başında gözlem ve görüşme gelmektedir. Gözlem yoluyla yöresel oyunlar ulaşmak için öncelikle bulunulan çevre hakkında bilgi toplayıp, oyunları doğal sürecinde planlı bir şekilde gözlemlemek gerekir. Gözlem süresinde tarafsızca not almak, gerekirse oyunları video ile kaydetmek önemlidir. Oyunlar gözlemlenirken oyun gözlem formu kullanılabilir. Bu formu kullanmak gözlem esnasında neye dikkat etmemiz konusunda bizi yönlendirecektir. İkinci bir yöntem ise görüşme/mülakat yoluyla yöresel oyunlara ulaşmaktır. Oyun konusunda bilirkişi diye adlandıracağımız, genellikle büyüklerimizden bilgi alınabilmektedir. Görüşme yapmadan önce görüşülecek kişiye görüşme hakkında bilgi verilip izin alınması uygun olacaktır. Görüşülecek kişi için en uygun zaman ve yerde, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış bir görüşme formu ile kayıt altına alınmalıdır. Son olarak bilgi ve teknoloji çağında basılı kitap kaynakları, internet tabanlı öğrenme araçları, televizyon, radyo ve hatta sosyal medya oyun derlemesi için birer kaynak olarak kullanılabilmektedir.

Okul öncesi eğitim, 0-6 yaş arası çocukların zengin öğrenme deneyimleri aracılığıyla sağlıklı büyümelerini; motor, sosyal, duygusal, dil ve bilişsel açıdan gelişimlerinin en üst düzeye ulaşmasını, öz bakım becerilerini kazanmalarını ve çocuğun ilkokula hazırlanmasına yardımcı olacak kazanımları içerir. Öğrenme için birincil ihtiyaç çocuğu uyarıcı yönden zengin, eğitsel amaçlarla donatılmış eğlenceli öğretim ortamlarıyla karşılaştırmaktır. Keşfetmeye meraklı çocuklara uygun okul öncesi eğitim sınıflarında, oyun temelli öğrenme kullanılır. Oyun sezdirmeden öğretmenin en kolay yoludur. Hızla değişen dünyada, geleceğe yön verebilecek, aktif, yaratıcı, sağlıklı ve mutlu bireyler yetişmek için okul öncesi eğitim kurumları oyunun eğitsel yanından faydalanır. Okul öncesi eğitim etkinlikleri oyun temelli olmakla beraber, farklı eylemlerden oluşur: Türkçe, matematik, fen, drama, sanat, müzik, okuma yazmaya hazırlık, oyun ve alan gezisi vb. Bu etkinlikler program içerisinde dengeli bir şekilde yer alır. Oyun bir öğretim yöntemi olarak tüm etkinliklerin uygulanmasında aktif bir şekilde yer alır. Çünkü oyun, çocuğun sevdiği bir aktivitedir ve sevdiğimiz şeyleri yaparken tüm uyarıcılarımız açık olur, öğrenmeye hazır oluruz.

Her çocuk farklıdır, parmak izlerinin özel olduğu gibi öğrenme stilleri de birbirinden ayrılır. Çocuklar aynı öğrenme ortamlarından farklı şekillerde etkilenirler. Kendi öğrenme stillerinde, ilgi ve gereksinimlerini karşılayabilmek için okul öncesi eğitim programları çoklu zekâ yaklaşımını temele alır. Okul öncesi dönem çocuğu edindiği deneyimler ile kendi bedenini, benliğini, ilgi ve ihtiyaçlarını fark eder. Özellikle sınıf içerisinde oluşturulan merkezler, çocukların farklı ilgi alanlarına göre özelleştirilmiş, bireysel öğrenme alanı görevi üstlenir. Okul öncesi eğitim kurumlarında özellikle güne başlama zamanında öğrenciler istedikleri merkezde, istedikleri materyal ve arkadaşı ile oyunlarını başlatır ve bitirirler. Öğretmen pasif görünse de merkezleri yapılandırarak çocukların oyunlarına etki eder.

Görmeniz Tavsiye Edilir
Bu içerikler konuyla bağlantılı/benzer içeriklerdir.

Ünite 1: Oyun Dağarcığı Geliştirme I Notları

Kategori: 

Çocuk ve Oyun - Oyun Dağarcığı Geliştirme

Oyun kavramı insanoğlunun varoluş tarihi kadar eskidir. Oyun geçmişten günümüze çocuk kelimesinin çağrıştırdığı ilk hareket, ilk etkinliktir. Basit, ilkel hatta günlük dilde anlaşıldığı gibi boşa harcanan zaman olarak görülse de çocuklar söz konusu olduğunda oyun, sevgiden sonraki en önemli ruhsal besindir.

Bölüm 1: Oyun Nedir? Konusu Ders Notları - Konu Özeti

Kategori: 

Çocuk ve Oyun - Oyun Dağarcığı Geliştirme - Oyun Nedir?

Oyun Nedir?

Çocuk; masum, duyarlı, bağımlı, meraklı ve gelişimi devam eden bir insan yavrusudur. Çocukluk çağı ise, doğumla yetişkinlik arasında geçen, insanların yaşarken farkına varamadığı olağanüstü gelişim öbeklerini barındıran bir evredir. Çocuk bu sihirli dönemi oynayarak, keşfederek ve öğrenerek geçirirse mutlu olur; bu da gelecekte mutlu bireylerin oluşturacağı bir toplum demektir [1].

Bölüm 2: Oyuncak Nedir? Konusu Ders Notları - Konu Özeti

Kategori: 

Çocuk ve Oyun - Oyun Dağarcığı Geliştirme - Oyuncak Nedir?

Oyuncak Nedir?

İnsan sosyal bir varlık olma özelliği gereği oyunlarında bile bir arkadaşa ihtiyaç duyar ve bu arkadaş isteğini yaşamın ilk yıllarında oyuncaklar karşılar.

Bölüm 3: Tarih Sürecinde Oyun ve Oyuncak Konusu Ders Notları - Konu Özeti

Kategori: 

Çocuk ve Oyun - Oyun Dağarcığı Geliştirme - Tarih Sürecinde Oyun ve Oyuncak

Tarihsel olarak incelendiğinde; Antik Dönem’de Yunanistan şehirlerinde yaşayan çocukların müzik, dans ve şarkı ile zenginleşen oyunları oynama imkânlarının olduğu hatta şehirde yaşayan ailelerin çeşitli festivallerde kırsal kesim halkına sundukları oyunlarla çocuklarını nasıl iyi bir şekilde eğittikleri göstermek için bu festivalleri önemli fırsatlar olarak kullandıkları da görülmektedir.

Çocuk Gelişimi - Çocuk ve Oyun Dersi - Deneme Sınavı 1

Çocuk Gelişimi - Çocuk ve Oyun Dersi - Deneme Sınavı 1

Bu deneme sınavı aşağıdaki ünite ve konulardaki sorulardan oluşmaktadır:

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.