Bölüm 1: Oyun ve Kültür Konusu Ders Notları - Konu Özeti

-A A +A
Çocuk ve Oyun - Oyun Dağarcığı Geliştirme - Oyun ve Kültür

Oyun ve Kültür

Dağarcık geliştirme, bilgi birikimi yapmayı ifade eder. Oyun ile ilgili bilgi birikimi; her insan çocukluk çağında dolaylı veya doğrudan, bilerek veya bilmeyerek edinilmiştir. Oyun doğası gereği kendiliğinden öğrenilebilen ilgi çekici bir kavramdır. Oyun dağarcığı, oyun kültürünün bir ürünüdür.

Kültür, insan gruplarını “biz” kavramı etrafında birleştiren, ortak kurallar ve değerlere bağlı olarak ortak yaşanmış geçmişin anılarına dayanan, ortak bilgi ve algılayış biçiminin oluşturduğu normatif bir yapıdır [29].

Oyun kültürle var olan, kültürü oluşturan ve kültürü taşıyan çok yönlü bir terimdir. Hatta Huizinga’ya göre oyun insanlığın meydana getirdiği kültürel ögelerinde öncesine dayanır [30]. Oyun kültürden önce var olmuştur. And’a göre ise kültürlerin oluşmasında doğrudan etkiye sahiptir [31]. Oyun kültür ilişkisi çok yönlüdür. Geçmişten günümüze taşınan somut olmayan kültür mirası olarak oyunu ele alabileceğimiz gibi, kültürel ögelerin geçmişten günümüze taşınmasında da rol alan bir araç olarak kullanabiliriz. Oyunlar içerisinde yer aldığı toplumun hayat felsefesini taşır [32].

Dünyanın her yerinde doğan bebek aynı gelişim süreçlerine sahip olsa da çocukların oynadığı oyunlar yaşam koşullarına göre farklılaşmaktadır. Amerika’da ebeveynler çocuklarıyla keşif oyunları oynarken, Japonya ‘da daha çok sembolik oyunlar ilgi çekmektedir [33]. Ülkemizde ise farklı iklim koşullarına sahip bölgelerde bile farklı oyun algısı yer almaktadır.

Geçmiş yıllarda Türkiye’nin farklı bölgelerinde oynanan oyunlara bakıldığında hepsinin kapalı alanın dışında, hatta sokakta çocukların grup hâlinde oynadıkları oyunlar olduğu görülmüştür. Günümüzde ise oyunlar bireyselleşti ve açık havadan ziyade kapalı, aşırı korunmacı alanlarda oynandığı görülmektedir [34].

Oyunun üç kuşaktaki değişimini ele alan bir araştırmaya göre geçmiş iki kuşak ile günümüz çocuklarının oyunları, oyun arkadaşları ve oyun araçları çok büyük boyutta değişmiştir [35]. Küreselleşme ile bilginin çok hızlı yayıldığı için çocuklar kendi kültürel ögelerini içselleştirmeden, hatta öğrenmeden farklı kültürlere maruz kalmaktadır. Dünyanın farklı bir noktasında oynanan oyun ve oyuncaklar teknolojik araçlar ile ebeveyn kontrolü olsun olmasın çocukların ilgi alanına girmektedir. Bu da geçmişten izler taşıyan kültürel oyun ve oyunları tanımadan büyüyen ve ileride kendi kültür aktarımında rol alamayacak yetişkinler oluşmasına sebep olmaktadır. Günümüzde sanal alışkanlıklar kültürel aktarımı sekteye uğratmaktadır [32]. Yetişkin ile çocuk arasında bir iletişim yolu olan oyun, toplum ile geçmiş arasında kurulan en eğlenceli bağdır.

Faydalanılan Kaynaklar:
[29] Özyürek, A., Şahin, F. T., & Gündüz, Z. B. (2018). Nesilden Nesile Kültürel Aktarımda Oyun ve Oyuncakların Rolü. Ç.Ü.Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1-12.
[30] Huizinga, J. (1995). Homo Ludens. (M. A. Kılıçbay, Çev.) İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
[31] Poyraz, H. (2003). Okul Öncesi Dönemde Oyun ve Oyuncak. Ankara: Anı Yayıncılık.
[32] Sümbüllü, Y. Z., & Altınışık, M. E. (2016). Geleneksel Çocuk Oyunlarının Değerler Eğitimi Açısından Önemi. ETÜ Sosya Bilimler Enstitüsü Dergisi, 73-85.
[33] Aksoy, A. B., & Çiftçi, H. D. (2014). Erken Çocukluk Döneminde Oyun. Ankara: Pegem Akademi.
[34] Başal, H. A. (2007). Geçmiş yıllarda Türkiye'de Çocuklar Tarafından Oynanan Çocuk Oyunları. Eğitim Fakültesi Dergisi, 243-266.
[35] Tuğrul, B., Ertürk, H. G., Altınkaynak, Ş. Ö., & Güneş, G. (2014). Oyunun Üç Kuşakta Değişimi. The Journal of Academic Social Science Studies, 1-16.

Görmeniz Tavsiye Edilir
Bu içerikler konuyla bağlantılı/benzer içeriklerdir.

Ünite 1: Oyun Dağarcığı Geliştirme I Notları

Kategori: 

Çocuk ve Oyun - Oyun Dağarcığı Geliştirme

Oyun kavramı insanoğlunun varoluş tarihi kadar eskidir. Oyun geçmişten günümüze çocuk kelimesinin çağrıştırdığı ilk hareket, ilk etkinliktir. Basit, ilkel hatta günlük dilde anlaşıldığı gibi boşa harcanan zaman olarak görülse de çocuklar söz konusu olduğunda oyun, sevgiden sonraki en önemli ruhsal besindir.

Bölüm 1: Oyun Nedir? Konusu Ders Notları - Konu Özeti

Kategori: 

Çocuk ve Oyun - Oyun Dağarcığı Geliştirme - Oyun Nedir?

Oyun Nedir?

Çocuk; masum, duyarlı, bağımlı, meraklı ve gelişimi devam eden bir insan yavrusudur. Çocukluk çağı ise, doğumla yetişkinlik arasında geçen, insanların yaşarken farkına varamadığı olağanüstü gelişim öbeklerini barındıran bir evredir. Çocuk bu sihirli dönemi oynayarak, keşfederek ve öğrenerek geçirirse mutlu olur; bu da gelecekte mutlu bireylerin oluşturacağı bir toplum demektir [1].

Bölüm 2: Oyuncak Nedir? Konusu Ders Notları - Konu Özeti

Kategori: 

Çocuk ve Oyun - Oyun Dağarcığı Geliştirme - Oyuncak Nedir?

Oyuncak Nedir?

İnsan sosyal bir varlık olma özelliği gereği oyunlarında bile bir arkadaşa ihtiyaç duyar ve bu arkadaş isteğini yaşamın ilk yıllarında oyuncaklar karşılar.

Bölüm 3: Tarih Sürecinde Oyun ve Oyuncak Konusu Ders Notları - Konu Özeti

Kategori: 

Çocuk ve Oyun - Oyun Dağarcığı Geliştirme - Tarih Sürecinde Oyun ve Oyuncak

Tarihsel olarak incelendiğinde; Antik Dönem’de Yunanistan şehirlerinde yaşayan çocukların müzik, dans ve şarkı ile zenginleşen oyunları oynama imkânlarının olduğu hatta şehirde yaşayan ailelerin çeşitli festivallerde kırsal kesim halkına sundukları oyunlarla çocuklarını nasıl iyi bir şekilde eğittikleri göstermek için bu festivalleri önemli fırsatlar olarak kullandıkları da görülmektedir.

Ünite 2: Oyun Dağarcığı Geliştirme II Notları

Kategori: 

Çocuk ve Oyun - Oyun Dağarcığı Geliştirme

Yöresel oyunlar, çevremizde sıklıkla oynadığımız, atalarımızın izlerini taşıyan oyunlardır. Bulunduğumuz coğrafya, iklim, sosyokültürel ögelerin vb. etkisiyle şekillenmiş bu oyunları derlemelerden, yetişkinlerden, yazılı-görsel medyadan öğrenebiliriz.

Çocuk Gelişimi - Çocuk ve Oyun Dersi - Deneme Sınavı 1

Çocuk Gelişimi - Çocuk ve Oyun Dersi - Deneme Sınavı 1

Bu deneme sınavı aşağıdaki ünite ve konulardaki sorulardan oluşmaktadır:

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.