
RİCHARD ABEGG
Yayılma sürati ve donma noktasına ait buluşlarıyla ün kazanan ünlü Alman kimyager ve mucidi, değerlik teorisinin öncüsü (Dazig 1869 - Köslin 1910).
Abegg, 19 Temmuz 1891'de Berlin Üniversitesi'nde August Wilhelm von Hofmann'ın öğrencisi olarak doktorasını aldı. Abegg, Hofmann'dan organik kimya öğrendi, ancak doktora derecesini bitirdikten bir yıl sonra, Almanya'nın Leipzig kentinde Friedrich Wilhelm Ostwald ile çalışırken fiziksel kimya araştırmasına başladı. Abegg daha sonra Göttingen Üniversitesi'nde Walther Nernst'e ve Stockholm Üniversitesi'nde Svante Arrhenius'a özel asistan olarak hizmet etti.
Abegg, donma noktası depresyonu teorisini keşfetti ve Gilbert Newton Lewis'in sekizli kuralını, elementlerin en düşük ve en yüksek oksidasyon durumlarının genellikle sekiz farklı olduğunu ortaya koyarak tahmin etti. Donma noktaları, buzun dielektrik sabiti, ozmotik basınçlar, oksidasyon potansiyelleri ve kompleks iyonlar dahil olmak üzere fiziksel kimyadaki birçok konuyu araştırdı.
Abegg, en iyi kimyasal etkileşimlerle ilgili olarak valansın sahip olduğu rolü kabul eden araştırmasıyla bilinir. Bazı elementlerin moleküllere dönüşme olasılığının daha düşük olduğunu buldu ve bundan, daha kararlı elementlerin şimdi tam elektron kabukları olarak adlandırılanlara sahip olduğu sonucuna vardı. Atomların çekiciliğini zıt elektrik yükleriyle açıklayabildi. Normal değerlik ve zıtlık arasındaki ayrımı da yaptı. Bu iki değerin toplamının her zaman sekize geldiğini buldu, bu kural şimdi Abegg kuralı olarak biliniyor.
1894'te Abegg, fiziksel kimyanın kurucularından biri olan ve o sırada Fiziksel Kimya Profesörü olan Walther Nernst'in asistanı olarak çalıştı. 1897'de Breslau Üniversitesi'nde kimya profesörü olarak görev aldı. İki yıl sonra Abegg, Polonya'nın Wrocław şehrindeki Wrocław Teknoloji Üniversitesi'nde Privatdozent (kimya kürsüsü) oldu. Abegg fotoğraf ve balon gezileriyle uğraştı. 1900'de, Hussars'ın 9. Alayındaki Rezervlerde Oberleutnant oldu. Bu yıl askeri amaçlı ilk uçuşunu balonla yaptı. Balon uçuşları hem Abegg hem de karısının sık sık eğlencesine dönüştü. Daha sonraki uçuşlarında hiçbir zaman yayınlanmayan birçok bilimsel gözlem yaptı.
Öğreniminden sonra Bireslau Üniversitesi'nde kimya profesörü olarak çalışmaya başladı. Bu üniversite'de çalışmalarını sürdürürken yayılma sürati donma noktasına dair yaptığı çaIışmalarla elektrolitler'in çözüşme teorisini ortaya attı ve bu buluşu ile ün kazandı. Öte yandan anorganik kimya üstüne de büyük bir eser yayımlamaya giriştiyse de bunu bitiremeden öldü.
Kaynaklar:
Keşifler ve Kaşifler Ansiklopedisi, C:1, s:8
Wikipedia