Blog Kategori:

Şubat 2019'da gökyüzünde neler oluyor? Uzay ve gökyüzüne merakınız varsa ilginizi çekebilir. Bilim Teknik dergisinden derlenmiştir.
Şubat Ayında Ay ve Gezegenler
Ay
Dünya etrafındaki yörünge hareketi sırasında 5 Şubat’ta Dünya’ya en uzak, 19 Şubat’ta en yakın konumda olacak. Bu konumlardayken iki gökcismi arasındaki mesafe sırasıyla 406.555 km ve 356.845 km. 1 Şubat’ta Ay, Venüs, Jüpiter ve Satürn güneşin doğuşundan önce güneydoğu ufkunun üzerinde bir arada olacak. Bir sonraki gün ise yeniay evresine yaklaşan Ay ve Satürn çok yakın görünümde. Ay, 10 Şubat’ta Mars ile gün batımında gökyüzünde birbirlerine yakın görünecek. Her iki gökcismi Güneş’in batışından sonra batı ufkunun üzerinde ortaya çıkacak ve gece yarısından yaklaşık bir saat önce batacak. 27 Şubat’ta Ay ve Jüpiter gün doğumundan önce güney ufkunun üzerinde yakın görünümde.
Merkür
30 Ocak’ta Güneş’in arkasından geçen Merkür şubat ayının başından itibaren Güneş’in doğusuna geçiyor. Güneş’in parlaklığı nedeniyle ayın ilk yarısında görülmesi zor olan Merkür ayın ortasından itibaren gün batımından sonra batı ufkunun üzerinde ortaya çıkmaya başlıyor. Merkür 27 Şubat’ta en büyük doğu uzanımı konumuna geliyor.
Venüs
Şubat ayı boyunca Güneş’in doğuşundan önce güneydoğu ufkunun üzerinde. Ayın başında gün doğumundan yaklaşık 2,5 saat önce doğan Venüs ayın ilerleyen günlerinde daha geç doğmaya başlıyor ve görünür büyüklüğü azalıyor. Venüs, 18-19 Şubat’ta Satürn ile çok yakın görünümde olacak.
Mars
Şubat ayında Güneş’in batışından sonra güneybatı ufkunun üzerinde ortaya çıkıyor ve gece yarısından yaklaşık bir saat önce batı ufkundan batıyor. Ayın başında Balıklar Takımyıldızı’nda olan gezegen ilerleyen günlerde Koç Takımyıldızı’na doğru hareket ediyor.
Jüpiter
Şubat ayının başında Venüs ile birlikte sabaha karşı güneydoğu ufkunun üzerinde görülebilir. Ayın ilerleyen günlerinde daha erken doğmaya başlayan Jüpiter’in gözlem süresi uzuyor ve parlaklığı hafifçe artıyor.
Satürn
Ayın başında Güneş’ten yaklaşık bir saat önce güneydoğu ufkundan doğuyor. İlerleyen günlerde daha erken doğmaya başlayan Satürn’ün gözlem süresi uzuyor.
Kaynak: Bilim Teknik Dergisi, Şubat 2019, Sayı: 615