Yapraklar Neden Renk Değiştirir (Sararır)?

-A A +A
Yapraklar Neden Renk Değiştirir (Sararır)?

Yapraklara yeşil rengi veren klorofillerdir. Ancak, klorofillerin yanında turuncu, sarı, renk maddecikleri de vardır. Ama klorofiller çok öne çıktığı için yaprağın rengi yeşildir.

Sonbahara doğru, klorofiller azalmaya başladığı için sarı ve turuncu maddeler (zantofil ve karoten) fırsat bulup açığa çıkmaya başlar. Klorofiller iyice azaldığında ve tamamen kaybolduğunda o yemyeşil yaprak sararır. Bazıları turuncu olur, kahverengi ve kırmızı olanları da vardır. Ve bu renk değişikliği, sonbahar mevsimine bambaşka bir güzellik verir.

Cemal Süreyya'nın dediği gibi;

Sonbahar sanattır, diğerleri mevsim...

Görmeniz Tavsiye Edilir
Bu içerikler konuyla bağlantılı/benzer içeriklerdir.

Yapraklar Neden Dökülür? Dökülmezse Ne Olur?

Kategori: 

Havalar iyice soğumadan ve dondurucu kış mevsimi gelmeden yapraklar dökülmelidir. Çünkü...

Ağaçlar Neden Yapraklarını Dökerler?

Kategori: 

Yapraklar, bitkilerin besin fabrikalarıdır. Bitkiler, kökleriyle topraktan aldıkları mineralleri ve suyu, yapraklarda fotosentez yardımıyla besinlere dönüştürürler. Bu besinleri, daha sonra solunum yaparak gereksinim duydukları kadar enerjiye dönüştürürler. Bu sayede gelişip büyüyebilirler. Üretilen besinlerin bir bölümü hücrelerin canlı kalabilmesi ve çoğalması için kullanılırken, fazlası depolanır. Besinler üretilirken, bitkiler ışığa ve sıcaklığa gereksinim duyarlar.

Bitkiler Yapraklarıyla Su İçer mi?

Kategori: 

Bitkiler kökleri vasıtasıyla suyu topraktan alır ve taşıma sisteminin bir parçası olan ksilem boruları ile suyu yukarıya doğru yani gövdelerinden yapraklarına kadar iletir ve fotosentezde kullanır. Bulunduğu yükseklik nedeniyle sürekli bulutların içinde kalan bitki örtüsündeki ağaçların su ihtiyaçlarını sadece kökleriyle değil yapraklarıyla da karşılayabildiğini biliyor muydunuz?
 

Bütün Ağaçlar Yapraklarını Döker mi?

Kategori: 

Aslında bütün ağaçlar yapraklarını döker. Ağaçların yapraklarını dökme zamanları türlerine ve hava koşullarına bağlı olarak değişir. Örneğin bazı ağaçlar sonbaharda yapraklarının tamamını döker, bazılarının yaprakları ise olgunluk dönemini tamamladıktan sonra dökülür. Örneğin çam, köknar, servi ve ladin gibi bazı iğne yapraklı ağaçlar kış mevsiminde yaprak dökmez ama yıl boyunca yaprak değiştirirler.

Uğur Böceği Yaprak Bitine Karşı

Özellikle sebze ve meyvelere zarar veren organizmaların başında gelen yaprak biti ile mücadele kapsamında halk arasında uğur böceği olarak da bilinen ‘gelin böceği’ üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar olumlu sonuçlar veriyor.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Kitap Gezintisi

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.