Corona Virüs Bir Yüzeyde Ne Kadar Hayatta Kalabilir?

-A A +A

Yaklaşık 3 aydır dünya gündemini, piyasalarını, turizmini, insanların hayatını alt üst eden korona virüsü (Covid-19) ile ilgili bir çok bilgi internette dolaşmakta. Bu bilgilerin kimisi bilimsel kaynaklı kimisi de tahminler üzerine. Bazıları diğer grip virüsleri kadar ölümcül bulmamakta ve abartıldığını ifade etmekte, kimileri yapay ortamlarda bu virüsün üretilip bilinçli bir şekilde piyasaya sürüldüğünü söylemekte, kimileri Çin ekonomisini bitirme planlarının bir parçası olduğunu düşünmekte, kimileri de ilaç/aşı firmalarının yeni bir kazanç kapısı (diğer birçok ilaçta ve aşıda olduğu gibi) olarak gündem oluşturulduğunu düşünmekte.

Bilim teknik dergisinin 2020 Mart sayısında da bu virüsle ilgili detaylı bilgiler yer almakta. Virüsün cansız ortamlarda, konakçı olmadan yaşam süresiyle ilgili verilen bilgiler şu şekilde;

Yeni bir çalışma Covid-19’a neden olan coronavirüsün cansız nesneler üzerinde bir haftadan bile daha uzun süre hayatta kalabileceğini gösterdi. ABD Salgın Hastalıklar Kontrol ve Önleme Merkezine göre, şimdiye kadar belirli bir yüzeye veya nesneye dokunduktan sonra eller ağza, buruna veya gözlere sürüldüğünde coronavirüsün bulaşıp bulaşmayacağı bilinmiyordu. Bilim insanları Covid-19 virüsü hakkında çok fazla bilgiye sahip olmadıklarından bu soruya MERS (Orta doğu solunum sendromu) ve SARS (Ciddi akut solunum sendromu)’a neden olan coronavirüsler üzerinde araştırma yaparak cevap bulmaya çalıştı.

İnsanlar ve hayvanlar üzerinde etkili olan virüslerle ilgili daha önce yapılmış çalışmaları inceleyen araştırmacılar, 22 çalışmada, insanda hastalığa neden olan mikroorganizmaların oda sıcaklığında, birçok yüzeyde 9 güne kadar canlı kalabildiğini buldular.

Araştırmacılar coronavirüs ailesine ait virüslerin ise alüminyum, ahşap, kağıt, plastik ve cam gibi değişik malzemeler üzerinde en fazla 4 ila 5 gün canlı kalabileceğini söylüyor. Greifswald Üniversitesi Hastanesinden doktor Günter Kampf, düşük sıcaklık ve yüksek nemin bu virüslerin yaşam sürelerini uzattığını söylüyor.

Araştırma ekibindekiler, coronovirüsün yayılmasını önlemek için hastanelerde her türlü yüzeyin çok dikkatli bir şekilde sodyumklorit, hidrojenperoksit veya etanol içeren çözeltilerle dezenfekte edilmesini öneriyor. WHO da bu önerilen yöntemlerin özellikle MERS ve SARS virüsleri için çok etkili olduğunun altını çiziyor. Araştırmacılar bu yöntemlerin Covid-9 virüsü için de geçerli olacağını vurguluyor.

Hanover Leibniz Üniversitesinden virolog Eike Steinmann farklı coronovirüs türlerini incelediklerinde benzer sonuçlar elde ettiklerini söylüyor. Araştırma ekibi inceledikleri virüsler arasında Covid-19 virüsünün olmadığını bu nedenle de kontamine olmuş bir yüzeyle temas sonrasında bulaşma olup olmadığı konusunda veriye sahip olmadıklarını belirtiyor. Covid-19 virüsünün ne kadar tehdit edici olduğu düşünülürse elleri sık sık yıkamak ve ortak kullanım alanlarının temizliğine özen göstermek büyük önem taşıyor.

Kaynak: Bilim Teknik Dergisi, Mart 2020, Sayı: 628, Sayfa: 18

Benzer İçerik
Görmeniz Tavsiye Edilir
Bu içerikler konuyla bağlantılı/benzer içeriklerdir.

Muhabbet Kuşları Ne Kadar Yaşar?

Kategori: 

Muhabbet kuşları 1 yaşından sonra erişkin sayılırlar. Dişi muhabbet kuşları 4, erkekler ise 6 yaşından sonra yaşlanmaya başlarlar. Muhabbet kuşlarının ortalama ömrü 8 ila 10 yıl arasında değişir. Bununla birlikte, yaşadığı ortam, beslenme gibi noktalara dikkat edildiğinde muhabbet kuşlarının ömrünün 15 yıla kadar uzayabildiği hatta bazı istisnai durumlarda bu rakamın bile üzerine çıkıldığı görülmektedir.

Kelebekler Kaç Gün Yaşar?

Kategori: 

Hep söyleriz "Kelebek kadar ömrü var", "Kelebeklerin ömrü 1 gündür" gibi... Peki gerçektende kelebeklerin yaşam süresi 1 gün müdür?

Dünya'da Ne Kadar Su Var?

Kategori: 

Gezegenimizde 1.338.000.000.000.000.000.000 (1338 kentilyon) litre su var. Tüm okyanuslar, denizler,

Bitkiler Gün Işığına Ne Kadar Dayanır?

Kategori: 

Bitkiler enerjilerini fotosentez yoluyla güneş ışığından elde ederler. Ancak, çok fazla ışık da fotosentezi yavaşlatır. Çünkü, tıpkı biz insanların güneşte çok kaldığımızda derimizde güneş yanıkları olması gibi, çok fazla ışık, yani morötesi ışınım, bitkilerin yapraklarını yakar, kurumalarına neden olur. Ama üzülmeyin, herşeyin bir çaresi var. İsveç'ten bir grup araştırmacı, bitkilerin yapraklarının güneş yanığı tehlikesine karşı birbirlerini uyardıklarını ortaya çıkarmış.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Kitap Gezintisi

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.