Neden Kışın Yollara Tuz Dökülür?

-A A +A
Neden Kışın Yollara Tuz Dökülür?

Buz, 0°C’de erir. Dışarısı daha düşük sıcaklıkta seyrederken buzun erime noktasını düşürmek için buzu,başka bir madde ile karıştırmak gerekir. Tuz, buzun erime noktasını düşüren bir maddedir. Yani suyun 0°C'nin altında erimesini sağlar.  Eriyince oluşan su da donmadan kalabilmektedir. Bu yüzden gerek buzlanmayı sonlandırmak gerekse buzlanmanın oluşmasını engellemek için kışın yollara tuz dökülür.

Kaynak: Eğitim Takvimi

Görmeniz Tavsiye Edilir
Bu içerikler konuyla bağlantılı/benzer içeriklerdir.

Terleyen Avuçlar Neden Kokmaz?

Kategori: 

Nasıl Oluyor da Avuçlarımdaki Ter Kokmuyor?

İnsan vücudunda merokrin ve apokrin olarak adlandırılan iki tür ter bezi bulunur.

Avuç içlerimizde bulunan merokrin ter bezlerinin ürettiği ter kokmaz. Apokrin ter bezleri ise koltuk altı, göğüs ve kasık bölgelerinde bulunur. Merokrin ter bezlerinin aksine, bunlar vücut ısısını dengelemeye yardımcı olmazlar, aslında işlevlerinin ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Ancak biliyoruz ki, koltuk altı veya kasık bölgesindeki ter, vücuttaki bakterilere (bu bakteriler vücudun doğal parçasıdır) tepki verdiğinde koku ortaya çıkıyor.

Ay Neden Yuvarlaktır?

Kategori: 

Yeterince büyük gökcisimleri (ki Ay bunlara dahil, tozlardan başlayıp giderek büyüyen cisimlerin (Örneğin, buz, moloz, kaya, asteroid, küçük uydular vb) çarpışıp birleşmeleriyle oluşurlar ve kütleçekiminin her yönde etki yapmasıyla küre biçimini alırlar. Ay da, milyarlarca yıl önce Mars kütlesinde bir gökcisminin Dünyamıza çarpmasıyla uzaya saçılan buharlaşmış kaya, toz ve molozların zaman içinde kütleçekim etkileriyle toplanmsıyla oluştuğundan, küre biçimlidir.

Deniz Suyu Neden Tuzludur?

Kategori: 

Deniz suyu okyanusların ilk oluşumuna neden olduğu sanılan "igneous kaya"ların erimesi sürecinde oluştuğu varsayılmaktadır.

Ancak tavuk yumurta hesabı gibi de olabilen bu bakışa şu açıdan da yaklaşabilirız, suyun buzların bir şekilde erimesi sonucunda oluştuğunu düşünelım jeolojik zaman sürecinde suyun karadaki tuzları çözmesi ve eninde sonunda denizlere taşıması ile denizlerdeki minerallerin seviyesinde yavaş da olsa bir artış olmuştur. Bu olaya güneş enerjisi ile buharlaşma da eklenince bu enerjinin şiddeti ile bağımlı olarak denizlerdeki tuz miktari artmıştır.

Aylar Neden Farklı Gün Sayısına Sahip?

Kategori: 

Oniki Hayvanlı Türk Takvimi

Romalılar milattan 758 yıl önce 10 aylık takvim uygulamasına başladılar. Bu ilk orijinal Roma takviminde aylar, gündüz ve gecenin eşit olduğu, binlerce yıldır hayatın başlangıç zamanı olarak kabul edilen Mart ayından başlamak üzere, Martius (Mart), Aprilis (Nisan), Maius (Mayıs), Junius (Haziran), Quin-tilis (Temmuz), Sextilis (Ağustos), September (Eylül), October (Ekim), November (Kasım) ve December (Aralık) idi.

Bebeklerin Göz Rengi Neden Lacivert?

Kategori: 

Yeni doğmuş bir bebeğin gözleri renkli değildir.
Çünkü doğum esnasında bebeğin gözlerinde renk hücreleri bulunmaz.
Bu nedenle bebeğin gözleri hiçbir ışığı yakalayamaz ve gelen ışığı geri yansıtır. Bu yansıyan ışığın rengide mavimsi bi renktir. Bu renk bebeğin gözüne vurduğunda gözünün lacivert görünmesine sebep olur. Bebekler 8-9 aylık olduğunda gerçek göz rengine kavuşurlar.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Kitap Gezintisi

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.